Anișoara Stănculescu, șefa PMP Dolj, are interzis de lege la funcțiile publice, dar candidează iar.
Lansată în cursa electorală chiar în fruntea listei de consilieri județeni ai Alianței Dreapta Unită (ADU, compusă din USR, PMP Forța Dreptei), din partea PMP Dolj, Anișoara Stănculescu are interdicția de a mai exercita o nouă funcție publică timp de trei ani de la încetarea actualului mandat de consilier județean. Nu o spunem noi, ci Agenția Națională de Integritate, care a găsit-o incompatibilă.
Cu alte cuvinte, chiar și în eventualitatea în care în 9 iunie ar obține un nou mandat de consilier județean, pentru care, iată, a fost lansată de președintele Eugen Tomac, ieri, la Craiova, el nu poate fi validat din cauza interdicției de 3 ani impuse de lege.
De fapt, de la bun început dosarul său de candidatură ar trebui respins.
Conform Raportului de evaluare făcut de ANI, Anișoara Stănculescu a fost incompatibilă pentru că a deținut simultan, începând cu 4 octombrie 2020, funcția publică de consilier superior în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și calitatea de președinte, în cazul ei interimar, al unui partid politic. Legea interzice clar acest lucru. A demisionat imediat din postul de funcționar public la ANPM și a rămas consilier județean (funcție eligibilă) și președinte PMP Dolj.
Anișoara a cerut fără succes anularea raportului de evaluare al ANI la Curtea de Apel Craiova. A mers și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a respins recursul împotriva sentinţei instanței de la Craiova, ca nefondat.
Pentru incidentul de integritate, Anișoara Stănculescu are interdicție de a mai ocupa o funcție sau demnitate publică timp de trei ani de la încetarea mandatului de consilier județean, chiar dacă pe acesta l-a ocupat eligibil, în urma alegerilor din 2020.
Întrebată de redactorul Știri Craiova despre nominalizarea sa pe prima poziție pe lista candidaților la Consiliul Județean Dolj, în condițiile incidentului de integritate, Anișoara Stănculescu s-a declarat surprinsă că presa și-a amintit de el și a afirmat că a cerut opinie de la ANI, dar și de la avocați.
”ANI nu mi-a răspuns, nu mi-a dat un punct de vedere, deși am întrebat de mai multe ori. Am consultat și avocații de la partid, de la Alianță. Opt din zece mi-au spus că pot să candidez”. Însă, conform surselor Știri Craiova, cinci din zece avocați i-ar fi spus că poate, iar ceilalți cinci că nu poate.
Pe de altă parte, juriștii consultați de redacția Știri Craiova în această speță au precizat că lucrurile sunt clare: după încetarea mandatului eligibil de consilier local, care se încheie anul acesta, nu mai poate exercita o funcție publică timp de trei ani. Cu mențiunea că decizia de a valida candidatura rămâne, în cele din urmă, la latitudinea președintelui Biroului Electoral Județean Dolj. De reținut și că orice candidatură poate fi contestată.
”Orice ar fi, eu candidez, voi vedea apoi ce se va întâmpla, asta e tot ce pot să vă spun”, a declarat Anișoara Stunculescu pentru Știri Craiova.