DOLJ Organizarea alegerilor a început prost: procedura pentru desemnarea președinților Birourilor Electorale, viciată și reluată

397

Procedura de desemnare a preşedinţilor și locțiitorilor Birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi ai Birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din Dolj va fi reluată.

Biroul Electoral Central a constatat nereguli privind modul de stabilire a componenței lor, în urma unor contestații.

Nu mai puțin de 33 de magistrați care au fost aleși în liste erau de la alte instanțe decât Tribunalul Dolj sau Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, așa cum prevede legea, conform News.ro. Nu s-a ținut cont nici de criteriul apropierii domiciliului sau reședinței persoanei desemnate de localitatea în care funcționează biroul electoral de circumscripție unde a fost desemnată.

Noua tragere la sorți va alea loc marți, 23 aprilie. 

Consiliul Baroului Dolj a salutat decizia BEC de reluare a alegerilor și a condamnat maniera în care s-a desfășurat procedura anterioară pentru desemnarea președinților și locțiitorilor.

Este de o gravitate deosebită faptul că procedura de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora nu a fost legală, transparentă și echitabilă, modalitatea concretă urmată aducând atingere respectării valorilor unei societăți democratice în materia procesului electoral și a principiilor statului de drept”, a transmis, astăzi, decanul Baroului Dolj, av. Mihai-Dragoș Nicu.

Consiliul Baroului Dolj își exprimă public aprecierea față de Hotărârea nr. 29H din 19 aprilie 2024 a Biroului Electoral Central, prin care au fost admise contestațiile formulate împotriva desemnării președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora pentru circumscripțiile electorale din județul Dolj, dispunându-se desființarea procesului-verbal – act de învestitură din data de 15 aprilie 2024, ora 12.00 și proceselor-verbale subsecvente și reluarea operațiunii de desemnare a președinților Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 17 Dolj și ai birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală din județul Dolj, precum și a locțiitorilor acestora, cu respectarea dispozițiilor art. 25 alin. (5) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali”, a mai punctat conducerea Baroului Dolj.

ALEGEREA EDITORULUI