Fum alb la Tribunalul Dolj. S-au (re)tras la sorți președinții și locțiitorii birourilor electorale
Președinții birourilor electorale de circumscripție și locțiitorii acestora au fost trași din nou la sorți, azi, la Tribunalul Dolj, în urma deciziei Biroului Electoral Central care a admis o contestație formulată de mai mulți avocați ai Baroului Dolj care au cerut reluarea operațiunii din 15 aprilie.
Aceștia au semnalat faptul că nu s-a ținut cont de prevederile legale, anume că desemnarea trebuia să se facă, prin tragere la sorţi, mai întâi dintre magistraţii Tribunalului Dolj și ai Parchetului de pe Lângă această instanță şi ceilalţi jurişti cu domiciliul sau reşedinţa în judeţ pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de localitatea sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care va funcţiona biroul electoral de circumscripţie. Tragerea la sorţi trebuia făcută cu prioritate din lista magistraţilor, întâi pentru preşedinţi şi apoi pentru locţiitori.
Pohta ce-au pohtit
În schimb, au arătat contestatarii, în listele întocmite pentru tragerea la sorți s-au numărat de la bun început și magistrați de la Curtea de Apel și Parchetul Curții, Judecătoria Craiova, dar și alte instanțe din județ. În comuna Cernătești, spre exemplu, fusese desemnat un magistrat de la Judecătoria Drăgășani, județul Vâlcea, care își făcuse viză de flotant la adresa unei rude, în Dolj.
Cu alte cuvinte, chiar cei care se presupune că împart dreptate și-au dat cu stângu-n dreptul înghesuindu-se să intre în urna alegerilor cu gândul că doar-doar or ajunge și ei la banii din traistă.
A fost pentru prima dată când la constituirea birourilor electorale a apărut un asemenea scandal. Situații similare cu cea din Dolj s-au mai înregistrat în județele Alba, Giurgiu, Argeș, Ialomița și Giurgiu. Cel puțin, și aici BEC a decis reluarea procedurii de desemnare a conducerii birourilor.
De ce s-au bulucit toți ca să devină președinți de birou electoral și cum de s-a permis asta?
Ei bine, la prima întrebare răspunsul se zvonește că e foarte simplu: pentru bani! Suma cu care sunt plătiți magistrații pentru munca pe care o vor depune, timp de 60 de zile cât durează întreg procesul electoral, ajunge la vreo 9.000 de euro. Magistrații vor primi, de data asta de la Ministerul Justiției, pe lângă cei 4000 de euro cu cât vor fi plătiți și locțiitorii, și o indemnizație zilnică de 2% din salariul de magistrat.
Cât despre cea de-a doua întrebare, pare-se că răspunsul rămâne un mister. Nimeni dintre cei consultați de redactorul Știri Craiova nu a oferit o lămurire pertinentă asupra acestui aspect. Atât s-a putut!
A doua oară a fost bine
Sala în care președintele Tribunalului Dolj, Jana Scurtu, a tras, azi, la sorți președinții și locțiitorii lor, din rândul magistraților, apoi din cel al experților electorali a fost plină până la refuz. Juriștii au fost numai ochi și urechi la numele celor extrași, ca să fie siguri că nu vor avea din nou surprize ca în 15 aprilie. Cele 111 nume de președinți, plus alte 111 de locțiitori au fost citite rând pe rând și trecute în tabele la pozițiile aferente.
La final, audiența s-a arătat mulțumită de îndeplinirea procedurii, mai ales cei care au avut și norocul să-și audă pronunțat numele.
Urmează ca președinții și locțiitorii să afle și localitățile în care vor susține buna organizare a procesului electoral.
În altă ordine de idei, cei care fuseseră trași la sorți pe 15 aprilie au contestat la rândul lor decizia BEC de a fi reluată procedura de desemnare.