Primăria Craiova cere acord de mediu pentru proiectul de regenerare urbană prin revitalizarea Bulevardului 1 Mai din Craiova. Solicitarea a fost depusă, ieri, la Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Investiția este estimată la 10 milioane de euro. Cetățenii pot depune zilnic observații pe marginea planului autorității locale.
Autoritatea locală susține că prin implementarea proiectului se ”potențează imaginea urbană a Craiovei”: ”Motivația investiției este susținută de revitalizarea zonei Bulevardului, proiectat în 1900 ca bulevard verde al Craiovei”.
Zona propusă pentru revitalizare este cea cuprinsă la nord de Bvd. Știrbei Vodă, la est de limita blocurilor de pe Bvd 1 Mai, la sud – Bvd. N. Romanescu, iar la vest tot de limita blocuri de pe Bvd. 1 Mai.
Ce vrea mai exact să facă municipalitatea: să reamenajeze spațiile verzi, traseele pietonale și zonele de parcare a autoturismelor. Nu se va umbla la carosabil.
Astfel, zonele plantate de-a lungul bulevardului se vor refăcute. ”Arborii care vor fi afectați de intervenția din proiect vor fi relocați pe amplasamente în vecinătate”, se arată în proiect.
Locurile de parcare vor fi desființate de pe bulevard și relocate pe bretele carosabile care vor fi amenajate adiacent acestuia, iar trotuarele le vrea refăcute fără denivelări pentru a putea fi utilizate inclusiv de persoanele cu dizabilități.
Balerine între sensurile de mers
Primăria vrea să facă spații de relaxare, locuri de joacă și să amplaseze mobilier urban. Aici ar urma să apară și celebrele fântâni arteziene decorative sub formă de balerine.
În plan sunt și refacerea marcajelor și signalisticii rutiere conform noii configurații, modernizarea integrală a iluminatului stradal și ambiental.
Ar urma să dispară și toate gardurile metalice care împrejmuiesc spațiile verzi. Concomitent ar fi refăcută și infrastructura rețelelor electrică, de curenți slabi, gaze, termoficare, distribuție a apei și de canal, care, conform proiectului, vor face obiectul unor proiecte de specialitate.
Valoarea declarată a investiției este de 50.000.000 lei (10 milioane de euro). Perioada de implementare propusă este de 5 ani.
Mai jos puteți vedea care sunt schimbările propuse:
Conform anunțului publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Dolj, din Craiova, Str. Petru Rareş, nr. 1, e-mail: office@apmdj.anpm.ro.
Memoriul complet depus de Primăria Craiova poate fi consultat AICI.