Cele mai bune metode de îngrijire orală pe care le poți practica acasă

96
Îngrijirea orală corectă începe acasă. Modul în care dezvoltăm o rutină de igienă dentară, alimentația zilnică și alte obiceiuri uzuale influențează atât sănătatea danturii, cât și a cavității bucale. Pe scurt, ai la îndemână metode concrete care te pot ajuta să ai dinți puternici, un zâmbet strălucitor și o dantură funcțională, indiferent de vârstă.

Îngrijirea orală corectă începe acasă. Modul în care dezvoltăm o rutină de igienă dentară, alimentația zilnică și alte obiceiuri uzuale influențează atât sănătatea danturii, cât și a cavității bucale. Pe scurt, ai la îndemână metode concrete care te pot ajuta să ai dinți puternici, un zâmbet strălucitor și o dantură funcțională, indiferent de vârstă.

Desigur, vizita în cabinetul medicului stomatolog rămâne principala soluție pe care să o urmezi dacă vrei să eviți apariția și dezvoltarea problemelor dentare diverse. De altfel, îngrijirea orală este importantă pentru menținerea sănătății gingiilor și a dinților, un demers pe care îl poți realiza complet doar cu sprijinul medicului stomatolog.

Însă, până să ajungi în cabinetul specialistului, iată câteva metode de îngrijire orală pe care le poți practica la tine acasă, în fiecare zi:

Periajul regulat al dinților

Periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și înlocuiește-o la fiecare 3-4 luni sau atunci când observi că periuța prezintă un grad accentuat de uzură.

Folosește zilnic ața dentară

Ața dentară este importantă pentru că te ajută să îndepărtezi resturile alimentare și placa dentară dintre dinți, zone în care periuța nu le poate atinge eficient. Folosește ața dentară sau dușul bucal cel puțin o dată pe zi, preferabil înainte de culcare.

Clătește cavitatea orală cu apă de gură

O clătire a cavității orale cu apă de gură poate ajuta la reducerea plăcii bacteriene, la reglarea pH-ului natural și la combaterea respirației urât mirositoare. Alege o apă de gură fără alcool și cu ingrediente active benefice, așa cum este fluorul.

Folosește o pastă de dinți cu concentrație corectă de fluor

Pasta de dinți cu fluor ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor. Asigură-te că folosești o pastă de dinți cu conținut adecvat de fluor, de obicei de minimum 1000 ppm (părți per milion), după cum citim mai multe informații și aici.

Evită obiceiurile nesănătoase

Dacă vrei o dantură sănătoasă, evită fumatul și consumul de alcool. În plus, încearcă să reduci sau să elimini din alimentație băuturile acide și preparatele cu conținut ridicat de zahăr, care pot crește riscul de apariție a cariilor dentare și care pot provoca deteriorarea smalțului.

Alege o alimentație sănătoasă în fiecare zi

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și alimente cu conținut ridicat de nutrienți contribuie la menținerea sănătății gingiilor și a dinților. Este important să păstrezi un echilibru în dietă și să reduci cantitatea de alimente procesate în exces sau de semipreparate.

Nu uita de vizitele regulate la stomatolog

Chiar dacă urmezi o rutină riguroasă de îngrijire orală acasă, vizitele regulate la medicul stomatolog pentru controale de rutină și igienizări profesionale rămân esențiale pentru menținerea sănătății orale și dentare pe termen lung.

Desigur, reține că o igienă orală adecvată nu se limitează doar la periajul și folosirea aței dentare, ci și la adoptarea unui stil de viață sănătos și la evitarea obiceiurilor dăunătoare pentru sănătatea dentară și starea ta de bine generală.

Photo: Pexels

ALEGEREA EDITORULUI