Petru Becheru, cunoscut pentru acțiunile sale în instanță împotriva instituțiilor care au refuzat să comunice date publice, spune că va contesta alegerile locale din 9 iunie.
Nu pe toate, ci pe cele privind alegerea primarului Municipiului Craiova, al Sectorului 1 și a primarului general al Capitalei. La pachet va fi și alegerea președintelui Consiliului Județean Dolj.
Petru Becheru: un candidat nu poate fi validat după alegerea într-un singur tur
”La fel ca și acum patru ani, consider că primarul ales într-un singur tur de scrutin în care nu a luat peste 50% din voturi nu este reprezentativ pentru localitate, la fel cum Constituția României nu acceptă un președinte ales cu sub 50% din voturi. Electoratul candidaților onești este fragmentat între candidații buni, iar cei mizerabili reușesc ca în primul tur să strângă mai mulți decât fiecare candidat onest.
Motivația va fi copy-paste după cea de acum 4 ani, când am contestat alegerile de la Primăria Craiova. În acea contestație, Tribunalul Dolj a admis cererea mea de sesizare a Curții Constituționale a României referitoare la alegerile într-un singur tur, însă, nici până, după patru ani, CCR nu a luat o decizie”, a declarat, pentru Știri Craiova, Petru Becheru.
Contestație cu repetir
La alegerile din anul 2020, el a contestat validarea mandatului câștigat de Olguța Vasilescu, susținând că 65% din voturi au fost contra ei. Și jurământul depus de primar a fost atacat în instanță de avocatul Lucian Săuleanu, fost decan al Baroului Dolj și fost consilier local din partea USR. Becheru a fost intervenient în acest dosar.
Olguța l-a dat în judecată
În prezent, pe rolul Tribunalului Dolj se judecă cererea Olguței Vasilescu ca Becheru să-i plătească, între altele, salariile pe care susține că nu le-a putut încasa pentru că nu și-a putut exercita funcția în perioada în care s-a judecat contestația. Întreaga sumă pe care primarul în funcție o pretinde de la Petru Becheru este de aproape 100.000 de euro.
Întrebat de ce anunță că va contesta alegerile și dacă a luat în calcul că poate fi acționat din nou în justiție, Becheru susține că așa poate va ”dezmorți mizeria de pseudocampanie de fațadă” și că își va face ”autodenunț”:
”Ca să nu am vorbe la dosarul prin care Olguța vrea să iasă din sărăcie pe spatele meu, o să-mi fac singur autodenunț de pe acum că voi contesta din nou alegerile. O să vedem daca și Clocotilda sau Nicușor Plicușor mă vor da și ei în judecată”.
A făcut și model de contestație
Petru Becheru mai spune că are și un model de contestație, pe care orice cetățean nemulțumit să-l poată folosi pentru a contesta alegerea primarului în localitatea lui.
”Către Judecătoria …. [numele localității]
Dosar … [numărul dosarului în care a fost validată alegerea primarului]
Onorată instanță,
Subsemnatul …. [nume cetățean], CNP …[cod numeric personal], cu domiciliul în …[adresa completă a domiciliului cetățeanului],
în calitate de iubitor al localității,
declar apel împotriva încheierii din data de …
Solicităm schimbarea în tot a hotărârii apelate în sensul respingerii sesizării biroului
electoral de validare a alegerii numitei/numitului … [numele alesului] în funcția de primar al … [localității]
deoarece majoritatea absolută a votanților nu o vor primar pe numita/numitul ………. în condițiile în care peste …% din voturile valabil exprimate au fost în favoarea altor
candidați, deci contra celui validat de instanța de fond.
S-a ajuns la această situația deoarece candidatul validat de instanța de fond NU a fost votat majoritatea votanților, aceștia dându-și voturile către ceilalți candidați.
Cu alte cuvinte, nu suntem de acord cu validarea alegerilor într-un sigur tur, dacă niciun candidat nu a obținut peste 50% din voturi.
La art. 81, Constituția României stabilește clar criteriul pentru reprezentativitate în alegerile unde un singur candidat poate câștiga:
„(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.”
În acest sens, Tribunalul Dolj a dispus sesizarea Curții Constituționale a României prin Decizia nr.1635/2020 pronunțată pe data de 04.10.2020 în dosarul 21290/215/2020, având ca părți pe Petru-Ioan Becheru, vasilescu lia olguța, Genoiu Mihail, Biroul electoral de circumscripţie nr. 1 Craiova, în vederea soluționării excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 alin. (2) și (3) din Legea nr.115/2015 care prevăd: „(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
(3) În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”, raportate la disp. art. 2, art. 36 alin. 1 și art. 37 alin. 1 din Constituția României.
Drept urmare, ridicăm și noi prin prezenta excepție de neconstituționalitate a art. 101 alin. (2) și (3) din Legea nr.115/2015 raportate la disp. art. 2, art. 36 alin. (1), art. 37 alin. (1) și art. 81 din Constituția României, deoarece conducătorul validat din primul tur cu procent sub 50% nu este reprezentativ (cum spune art. 2 din Constituție că ar trebui să fie), ci, dimpotrivă, are majoritatea votanților contra lui.
Alegerile în două tururi sunt singurele constituționale deoarece asigură: Legitimitate sporită, Reprezentativitate mai bună, Prevenirea extremismului, Îmbunătățirea dezbaterilor publice, Favorizarea consensului, Eliminarea votului strategic, Transparență și responsabilitate, Tradiție constituțională și stabilitatea politică.
În consecință, vă rugăm să casați hotărârea pronunțată în fond și să dispuneți anularea validării alegerii candidatului care a obținut sub 50% din voturi.
Cu mulțumiri,
….. [nume cetățean]”.