Craioveanul Dragoș Ivanovici, șeful executorilor din România, demis! A plecat lăsând în urmă întrebări de sute de mii de euro, magie neagră și-un mare ZERO

3968
Reclame

Un scandal pe sute de mii euro, pentru instruirea executorilor judecătorești, dospit încet sub ritualuri de magie neagră, a contribuit decisiv la demiterea prematură a craioveanului Dragoș-Theodor Ivanovici din funcția de președinte al Uniunii Executorilor Judecătorești din România, la doar 6 luni de la începerea mandatului de trei ani. Când autosuficiența machiavelică sălășluiește, să-ți dai cu stângul în dreptul nu mai e magie. E doar prostie. În continuare, vă povestim de ce.

Pentru început, trebuie să explicăm faptul că executarea silită este etapa finală a proceselor din instanțe, iar cei care dețin un titlu executoriu apelează la executorii judecătorești pentru punerea lui în aplicare. În schimbul acestui serviciu, executorii percep onorarii de aproximativ 10% din suma pusă în executare, ceea ce face ca această meserie să fie foarte bănoasă, dar și riscantă. Nu de puține ori executorul trebuie să intre în casele datornicilor pentru a le scoate bunurile la licitație. Executorii judecătorești sunt organizați național ca breaslă în cadrul Uniunii Executorilor Judecătorești din România, care gestionează cariera și instruirea membrilor ei, sub supravegherea Ministerului Justiției. La nivel regional sunt reuniți în cadrul Camerei Executorilor Judecătorești (CEJ), care funcționează pe lângă curțile de apel.

Primul scandal al lui Ivanovici – alegerea ca șef

La sfârșitul lunii mai, în justiția craioveană era mare agitație. După ani de zile în care vocea executorilor judecătorești din Craiova abia se auzea la nivel național, cu toate că aveau un vicepreședinte în conducere, a fost ales șef al breslei executorilor din România craioveanul Dragoș Ivanovici, în urma unei ședințe fulger ținută la București cu ordine de zi neanunțată clar membrilor din țară.

Colegii săi din Camera Curții de Apel Craiova era stupefiați de desemnarea lui ca șef național. Cu o zi înainte ei îl desemnaseră pe Ivanovici ca reprezentant al lor la București, însă nu îl împuterniciseră să se propună drept candidat la șefia națională și nici să fie votat în numele lor.

Executorii din țară au fost revoltați de manevra făcută de reprezentații camerelor la ședința din București. Unele voci au cerut schimbarea procedurii de alegere a președintelui Uniunii, în sensul ca votul să fie dat direct de executori și nu prin delegații camerelor, care, fiind în număr mic (câte unul pentru fiecare cameră), se pot alia pentru a face manevre.

Scandalul folosirii titulaturii pentru a primi dosare de executare și ritualuri de magie

Între executori este mare concurență pentru a primi dosare de executare. În funcție de cât de bine își organizează birourile, executorii pot fi mai productivi. Instituțiile financiare preferă să apeleze la executorii harnici și organizați. Chiar dacă sunt foarte bogați, unii dintre ei stau zilnic pe portalul instanțelor pentru a număra câte dosare au ceilalți colegi și de la cine le primesc. Alții urmăresc anunțurile de angajare postate de colegii lor și le trimit oameni care să îi saboteze din interior. De asemenea, unii instigă persoanele executate să facă plângeri, reclamații și contestații împotriva executorilor, în speranța că, astfel, vor cauza probleme colegilor.

Drept urmare, când s-a aflat că Ivanovici se folosește de titulaturile naționale ca un mare atu în materialele de autoprezentare (vezi foto de mai jos) înaintate instituțiilor financiare creditoare, pentru a-i fi trimise cereri de executare către biroul său de executor, indignarea executorilor din Camera Craiova a fost maximă.

Puțini, însă, au înțeles mesajul găsit sub podul de la Mărăcineni, din zona Buzău-Vrancea (de unde vin cutremurele importante), folosit pentru ritualuri de magie. E vorba despre o poză a lui Dragoș Ivanovici, arsă la capete, cu pene de cioară și solzi de pește, cu cifra 6 scrisă în ceară de câte trei pe ea, lângă materialul de autoprezentare.

Scandalul Marelui Licurici. Demonul aroganței a fost trezit

Ritualul de black magic cu pene de cioară și solzi de pește este folosit de ocultiști pentru a activa și potența ezoteric demonul aroganței. Cu toții am remarcat cât de smardoi se cred unii pe internet, crezându-se eterni, invincibili și puternici din spatele ecranului. În cazul lui Dragoș Ivanovici, demonul s-a manifestat subtil ezoteric în unele discuții pe grupul de WhatsApp al executorilor din cadrul Camerei Executorilor Judecătorești Craiova.

Sub coordonarea lui Ivanovici, breasla executorilor s-a angajat într-un dubios proces de digitalizare și instruire juridică a executorilor, accesând fonduri europene de 1 milion euro. Specialiștii anticorupție spun că cel mai sigur mod de a „păpa” bani fără a da socoteală este pe activități care nu pot fi clar determinate și măsurate. De exemplu, activitățile de instruire. Ce nevoie au executorii de instruire, când sunt profesioniști ai dreptului, iar executarea silită se desfășoară după reguli clare prevăzute explicit în legile țării?

Dacă noi ne prefacem că vă predăm, chipurile, ce nu știți, și apoi vă dăm documente din care rezultă cât de temeinic ați învățat chestiuni de drept pe care, chipurile, nu le știați, toată lumea ar trebui să fie fericită, nu? Toată lumea, adică grupul atent selecționat al instructorilor (pentru că sunt bine plătiți) și grupul învățăceilor (pentru că vor avea diplome care ar arăta cât de deștepți sunt).

Cât costă manevra: Vreo 500.000 de euro. Cine primește banii: instructorii

Apare, bineînțeles, întrebarea cine să fie instructorii?

La sfârșitul lunii octombrie 2022, lectorul universitar dr. Mădălina Voican, din cadrul Facultății de Drept a Universității din Craiova, și-a exprimat disponibilitatea pe grupul de WhatsApp al Camerei Executorilor Craiova de a participa la un grup de analiză care să lucreze o strategie a Uniunii. Însă, Dragoș Ivanovici o ia la mișto pe Voican, ridiculizând activitatea ei academică, afirmând că el nu are „mastere” în Statele Unite ale Americii, așa cum are Voican. Prin urmare, un cadru universitar ce s-ar oferi să predea gratuit nu e om bun, pentru că nu înțelege că mecanismul trebuie uns până sus la roata supremă. Drept urmare, executorul judecătoresc Mădălina Voican nu este un om potrivit nici pentru instruiri, nici pentru conferințele organizate de Uniunea Executorilor condusă de Ivanovici.

Iată cum a decurs discuția de pe WhatsApp între cei doi:

***

Voican: Daca exista un grup de lucru imi exprim intentia de a fi inclusa in el. Deja am facut o contributie substantiala chiar aici.😉

Ivanovici: Nu exista un grup de lucru. Este initiativa mea, in curs de dezvoltare. Eu nu am mastere la Washington 🤣

Voican: Am observat in mai multe randuri ca MODESTIA ESTE SORA BUNA CU PROSTIA!
Inclusiv recent. Am MBA la George Washington University si 1 an lucrat la Banca Mondiala la Washington. Dragos, cu siguranta stii ca la definitivarea in avocatura am luat 10 (zece)(unul din cei doi de zece din 500 de avocati din tara) la Drept Civil si am fost cu cea mai mare medie din Baroul Dolj. In 1998 toamna cand eram in aceeasi cohorta de stagiari. Asta este spre informarea ta si a conducerii CEJ si UNEJ. Si fac apel public cu aceasta ocazie sa fiu inclusa pe listele de speakeri la conferintele pe fonduri europene si pe fondurile CEJ si UNEJ. Ma recomanda activitatea academica, publicatiile si performantele.

Ivanovici: Madalina, te asigur ca nu stiam. La definitivatul in avocatura m-a interesat doar ca am luat eu🤣🤷‍♀️

Voican: Am primit un premiu de la dl. Neagoe, decanul Baroului Dolj. In cadrul Adunarii Generale. Poate nu erai prezent. Mi au murit laudatorii si ma simt luata la misto. De aceea am zis ca MODESTIA ESTE SORA BUNA CU PROSTIA.

Ivanovici: Nu, nu am fost prezent. Probabil eram in instanta sau lucram la vreun dosar la birou

Voican: Acum stii si sunt sigura ca o sa tii cont sa ma pui pe lista de speakeri la urmatoarele evenimente. Multumesc frumos si anticipat pentru ajutor.
Doar esti bunul meu coleg de Camera si reprezentantul Camerei noastre sunt sigura ca pot conta pe tine. Aceasta este ideea pentru care te am votat. 😘

Ivanovici: Chiar nu stiam de ce m-ai votat …

Voican: Pai asta este grav. 🤪
Daca nu stii de ce ai fost votat.
Sa reprezinti colegii si sa i ajuti. Sa fii cureaua de transmisie intre local si central.
Dpdv personal am gandit ca si tu o sa ma ajuti cand vei avea ocazia. Ca sa ti speli obrazul.
Si mi am zis sa ti reamintesc cat de UBER, SUPER, EXPERTA si MIROBOLANTA sunt. Ca sa nu ti fie rusine cu mine cand ma propui ca speaker. Si apropo pt orice ban public care se cheltuie trebuie facuta publicitate pentru selectie si competitie interna. Cu criterii de selectie.
Sa vad si eu ce criterii NU indeplinesc.
Acum ca te am votat asta e. Trebuie sa ma reprezinti si pe mine.

Ivanovici: Stiu ca iti place sa scrii tu ultimul emoticon. Abia atunci se incheie conversatia.
Si cum am si alte planuri pt weekend. Iti urez: Weeknd placut.

Voican: 😇

Ivanovici: Ai dreptate, Madalina. E ca tine. Chiar nu imi dau seama ce ghinion ai putut sa ai. Dar sunt convins ca lumea a inceput sa te cunoasca mai bine! Seara faina!

Voican: 😘.  Ba eu te iubesc mai mult! 🤣😅😋

***

Acest dialog spumos a ajuns să fie cunoscut de toți executorii din țară, care nu au privit cu ochi buni ridiculizarea activității academice a unuia dintre puținii executori din țară care activează și în mediul universitar, contribuind nu numai la formarea noilor generații de juriști, ci și la dezvoltarea științei dreptului prin articolele științifice și cercetările publicate. Din Craiova și din țară, Mădălina Voican a primit încurajări să continue să îl pună la punct pe Ivanovici.

Scandalul noii legi a executorilor și demiterea lui Ivanovici

În paralel, apa care curge pe sub podul de Mărăcinei a decis să se îndrepte spre București, valul demiterii transformându-se într-un tsunami ce urma să îl măture pe craioveanul Ivanovici.

Executarea silită în România nu este la fel de bine organizată ca în alte state europene. Una din probleme este faptul că onorariul executorului este calculat strict procentual (de regulă 10% din creanța executată), ceea ce generează frustrări atât când datoria executată este mică (dacă se execută o factură de utilități de 200 de lei, onorariul executorului este doar de 20 lei ceea ce este vădit derizoriu), dar și când este mare (ocazie cu care onorariul executorului este uriaș raportat la munca depusă). În Polonia, de exemplu, procentul este de 15%, însă există și un prag minimal (o zecime din salariul mediul lunar) și un prag maximal (treizeci de ori salariul mediu lunar).

Ivanovici a avut misiune din partea executorilor să negocieze cu Ministerul Justiției textul noii legi. Însă a dat greș, nereușind să ajungă la variantă care să fie convenabilă executorilor. Asta a fost picătura care a umplut paharul.

Scandalul alegerii ca șef, scandalul folosirii titulaturii pentru a se împăuna cu scopul de a primi dosare de executare, scandalul aronganțelor de pe WhatsApp și scandalul noii legi au fost prea mult pentru executorul Ivanovici. Presiunile din țară asupra Consiliului Uniunii Executorilor au fost prea mari, opinia generală fiind că este nevoie de alegerea unui nou președinte. Ieri, Dragoș-Theodor Ivanovici a fost demis și a plecat din funcția de președinte al breslei executorilor. Cu alte cuvinte, un craiovean și apa Buzăului au reușit să transforme un mandat de 3 ani, într-un mandat de 6 luni. Pe placa de marmură de la intrarea în sediul Uniunii Executorilor Judecătorești din România urmează să scrie:

Dragoș-Theodor Ivanovici 2022 − 2022

Executorii speră sau nu să se găsească un matematician care să completeze și rezultatul:

2022 − 2022 = 0

 


Pe data de 12.12.2022, am publicat dreptul la replică transmis de Ivanovici Dragoș.