”Agrafa” politică – Tipul șmecher, camuflat în intelectual universitar

4376
Reclame

O funcție cheie din cadrul Universității din Craiova (UCV) este ocupată, din 2016, de un personaj alunecos, lipsit de notorietate publică, dar bine prins în coafura politicii locale, după modelele deja consacrate în toate instituțiile și domeniile. Pe post de agrafă a PSD, directorul general administrativ al instituției, Cătălin Aurelian Roșculete, a reușit de-a lungul anilor să se agațe în diverse funcții publice și, concomitent, să se ”rafineze” și intelectual, obținând râvnite titluri didactice în moduri pe care organele de cercetare ar trebui să le verifice. În orice caz, în prezent, pare că Roșculete s-a încâlcit adânc în coafură și e nevoie urgentă de niște profesioniști, ca să bage ”foarfeca”. Altfel, ”cofura rezistă”, vorba reclamei.

Absolvent a două facultăți, cea de Agricultură și cea Educație Fizică și Sport, ambele din Craiova, Cătălin Roșculete a ocupat de-a lungul anilor mai multe funcții, multe de conducere (în privat, la stat și politic). A fost director, secretar de stat, patron și administrator de firme private, inspector la Primăria Craiova, director executiv la APIA Dolj, șef de campanie electorală, consilier local, profesor universitar. 

Pionul fraților Ciocan din Caracal

Conform celui mai actual CV, datat iulie 2022, în perioada 2001-2003, Roșculete a lucrat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Caracal ca cercetător științific. Apoi a fost director regional la un SRL din Ilfov până în 2005, când SCDA Caracal a fost preluată de UCV și a devenit director al stațiunii. În decembrie 2008 a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii, funcție ocupată – conform aceluiași CV – până în decembrie 2009. Însă, conform materialelor de presă și a declarațiilor de avere și interese completate la încetarea mandatului, secretar de stat a fost numai până la început de octombrie. În fine, nu l-o fi ținut memoria. În ambele poziții ar fi ajuns cu susținerea fraților Cornel și Dan Ciocan, doi mari afaceriști din Caracal și jupâni politici din PSD. (Despre legăturile și afacerile lor, inclusiv cu asfaltarea unor străzi din Craiova pe mandatul Olguței Vasilescu, AICI). În timp ce lucra la SCDA Caracal, Roșculete era și administrator la cel puțin două firme controlate de frații Ciocan. Conform unor surse, Roșculete a fost împins pe cele două posturi pentru ca ei să reușească să preia cele 2.500 ha de teren ale Stațiunii din Caracal. Nu au reușit să o facă. În decembrie 2009, acesta s-a întors pe postul de director al SCDA Caracal. Ceva tot au obținut. Un contract de asociere în participațiune pe 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2012. A fost unul extrem de păgubos pentru SCDA Caracal, conform unui extras dintr-un Raport de audit (vezi facsimilul de mai jos).

Cum-necum, Roșculete a reușit să le dea o țeapă mare fraților Ciocan, cu care a încheiat relațiile de colaborare. Firma Dancor Agro Prodaliment nici nu este enumerată între locurile de muncă unde a prestat.

Roșculete a mai stat director la Caracal până în iulie 2012, apoi a condus o societate comercială, până în 2014, an în care a devenit funcționar public, fiind pentru câteva luni inspector în cadrul Primăriei Craiova. Asta nu apare în CV-ul lui, ci în declarația de avere pe care a trebuit să o completeze. Evident, miza nu era umilul post, ci rampa de lansare și aterizare la vârful APIA Dolj, unde a dirijat subvențiile din agricultură. O nouă și utilă provocare. A fost director executiv din octombrie 2014, până în mai 2016. De aici s-a suspendat din funcție pentru a conduce campania electorală a Olguței Vasilescu, pentru câștigarea alegerilor ca primar al Craiovei. Într-un exces de infatuare, obraznicul specialist în agricultură, ar fi confundat tarlalele, afirmând cu entuziasm indecent că el o f**e pe Olguța Vasilescu. Propria ”campanie” de promovare ca taur comunal a ajuns și la urechile președintelui PSD Dolj, Claudiu Manda, pe care l-a mâniat.   

Bunul samaritean

După campania electorală, finalizată cu câștigarea alegerilor, Cătălin Roșculete a demisionat de la APIA și a ajuns, prin concurs, director administrativ general al Universității din Craiova, când rector a fost ales Cezar Spînu. Erau prieteni de conjunctură, Roșculete fiind un… intelectual în devenire, versat în crearea de oportunități. Ușor, a acaparat adevărata putere din instituție, fiind atent cu angajații care aveau potențial obedient. Își și ajuta cu împrumuturi colegii aflați în suferință. Spre exemplu, acesta ar fi sprijinit cuplul Pistrițu-Spînu să locuiască într-un apartament închiriat în Rovine pe numele unui angajat prietenos de la APIA, actualmente director la o filială orășenească a Agenției, plătindu-le lunar chiria până în 2020. Teoretic, nimeni din Universitate nu avea habar că cei doi locuiesc împreună. Practic, toată lumea știa. Mai mult, Roșculete ar fi împrumutat-o și cu bani pe sora Olguței Vasilescu, Alina Pistrițu (partenera neoficială de viață a rectorului de vreo 15 ani încoace, pentru că aceasta nu era divorțată de soțul din acte). Aceasta i-ar fi folosit pentru a ridica împreună cu Cezar Spînu o casă pe care a edificat-o în 2018 în zona Pieței Chiriac din Craiova, în care s-au mutat în 2020. Pistrițu tocmai s-a titularizat pe postul de secretar-șef al UCV, în urma unui concurs în care probele s-au intercalat cu jocul și voia bună a întregii comisii de examinare chiar la petrecerea organizată cu ocazia zilei onomastice a conducătorului Universității. Detalii AICI. Că tot veni vorba, proba interviului a fost trecută cu succes – 97 de puncte.

Îmbogățirea

La scurtă vreme după ce a ajuns director general al UCV, averea lui Cătălin Aurelian Roșculete s-a umflat. Roșculete s-a îmbogățit, dar circuitul banilor nu se reflectă neapărat de la o declarație de avere la alta. Slobod de gură, Roșculte are obiceiul să se laude în cercurile restrâns, că are calibru mare de putere și dominație avându-i la mână pe rector și pe mulți dintre cei care s-au bucurat de banii scurși prin buzunare. Realitatea nu pare să-l contrazică.

Firma administrată împreună cu soția a înregistrat o creștere spectaculoasă a profitului în 2021

Ferma din Stoenești a înflorit și s-a dezvoltat precum Făt-Frumos. Materialele și ”finanțarea” ar fi provenit de la firmele care aveau în derulare contracte de milioane de euro cu UCV, atribuite în urma unor criterii preferențiale. (Detalii și dovezi foto se regăsesc într-un material publicat de Comisarul, ca urmare a unor informații trimise sub anonimat în 2021. Cel mai probabil, ele au fost direcționate către mai multe redacții, așa cum s-a întâmplat și cu cele referitoare la înlocuirea unui autoturism din parcul auto al UCV cu un altul radiat din circulație. După apariția în presă, procurorii anticorupție au solicitat o serie de contracte. Detalii AICI. Și în urma dezvăluirilor făcute de Stiricraiova.ro, tot pe baza unor informații trimise anonim, legate de mașina fantomatică, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu nr. 8299/P/2022/14.11/2022). 

Ce-i drept, veniturile din salariile de director și profesor universitar nu sunt de neglijat. În 2021, acesta a obținut doar de pe urma celor două posturi suma de 381.683 lei (conform ultimei declarații de avere din 2022). Ca orice universitar care se respectă, pe lângă îndatoririle din instituție, se ocupă și de afacerile proprii și, uneori, își asumă și obligații față de cetățeni (ca ales local). În orice caz, de atâta stres și dedicare, pe ici, pe colo, lui Roșculete i-a mai scăpat câte-un imobil nedeclarat. Cum ar fi un frumos apartament pe litoralul românesc.

Factura pentru un avans de 20.000 euro, cu promisiune de cumpărare a unui apartament în Mamaia. Imobilul nu apare în declarația de avere a lui Roșculete

Dar Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a luat urma. Nu apartamentului în special, ci lui Roșculete în general. În 2022, ANI a cerut referințe de la mai multe instituții legate de proprietățile pe care le deține: apartamente în Mamaia/Năvodari/Voluntari (acesta din urmă a fost scos la vânzare cu 495.000 euro; ulterior prețul a fost redus la 315.000 + 50.000 euro locurile de parcare), zeci de hectare de teren agricol și intravilan, utilaje agricole, mașini de lux etc. În unele declarații de avere, precum cea completată în 2009 la numirea ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii, veniturile lipsesc cu desăvârșire. Declarațiile sunt talmeș-balmeș.

Universitarul Roșculete își cultivă cultul personalității

Fulminanta carieră didactică din Universitate l-ar face invidios și pe cel mai talentat alergător kenyan. A pornit un pic mai greu, absentând de la concursul organizat pentru un post de conferențiar. Știți gluma cu concurentul care a participat singur și a ajuns pe locul 2? El e! Unicul candidat a absentat. Concursul a fost reluat când s-a simțit apt de examinare și l-a promovat. Anul trecut, ca un dar divin, a apărut și un post de profesor universitar, pe care l-a promovat din prima. După o rețetă similară, soția sa, Elena Roșculete, a ajuns profesor universitar, după un concurs la fel de controversat, organizat în 2021.

De Sinecuri au avut parte și alte personaje care i-au servit interesele și îi cultivă cultul personalității. La SCDA Caracal sunt în proces de creare soiuri noi de grâu, precum ”Caro” (CAtălin ROșculete – are și o societate cu același nume), dar și ”Cezar”.   

Surse

*În 2017, Roșculete ar fi organizat cea mai mare licitație de la începutul mandatului său (1 milion de euro), pentru achiziția de utilaje, unde condiția pentru adjudecarea contractului a fost obținerea pentru sine a unui bun cu o valoare de listă de 85.000 de euro. Formalitățile ar fi fost făcute prin firma unui amic.

*Săptămânal, de la cantinele UCV s-ar scurge între 10.000 și 13.000 de lei cash. Banii provin din produse alimentare cumpărate la negru și folosite la prepararea felurilor de mâncare, mâncare pentru care nu se eliberează bon fiscal. În prima zi lucrătoare din 2023, șefa de la Cantine ar fi fost schimbată, însă și-ar fi păstrat privilegiile și atribuțiile. La ”negocierea” noului contract ar fi participat și Cătălin Roșculete. 

*Roșculete și-ar lucra propriile terenuri cu utilaje și inputuri de la stațiunile de cercetare-agricolă ale UCV.

*În afară de șpăgile care ar consta în materiale de construcții, primite de la două firme cu care UCV are multiple contracte, șpăgile în bani ar fi acordate ca împrumuturi personale, în mai multe rânduri, către firma PEPE MAR 98 SRL și către mătușa Tătulescu Ioana (cum reiese din declarațiile de avere – un exemplu, mai jos). 

*În cadrul unei cine festive organizată la Casa Universitarilor cu ocazia Consiliului Național al Rectorilor, care a avut loc în octombrie la Craiova, oameni cu greutate l-ar fi sfătuit pe rectorul Cezar Spînu să se lepede de Cătălin Roșculete. Temător (dar periculos și răzbunător), Spînu le-a spus că va pierde în instanță, dacă îl va da afară. 

*Roșculete l-ar fi prins în menghină inclusiv pe Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu. Surse din instituție susțin că între cei doi ar fi fost un schimb de replici pe scările interioare ale universității, cu ocazia unei ședinței de Senat. Irineu i-ar fi cerut să urgenteze achiziția unei table inteligente pentru Facultatea de Teologie, iar Roșculete i-ar fi cerut în schimb (mai în glumă, mai în serios?!) să-i dea în arendă câteva zeci de hectare de teren de la Redea (Olt), ca să nu-i blocheze toate achizițiile. Trocul ar fi avut loc. Nu știu ce să zic… Înalt Prea Sfințitul tocmai a făcut un legământ de blestem la Frăsinei. Din dragoste și grijă părintească…

Apartamentul situat într-un complex de lux cu vedere la Marea Neagră nu apare în declarațiile de avere

ALEGEREA EDITORULUI