S-au rupt noile uniforme ale polițiștilor, achiziționate de la firmele președintelui Senatului Universității din Craiova. Producătorul și IGPR susțin că polițiștii sunt de vină că poartă ”slim”

2673
Reclame
Uniformele primite de absolvenții școlilor de agenți de poliție în 2022 au început să se rupă. Produsele, nou fabricate și achiziționate în urma a două licitații, în valoare de circa 6 milioane de euro, adjudecate de firmele președintelui Senatului Universității din Craiova, au început să prezinte serioase semne de uzură după o scurtă perioadă de purtare, susțin reprezentanții Sindicatului Europol. Pe de altă parte, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), cât și producătorul, susțin la unison că polițiștii ar fi de vină. Contactat de redactorul Stiricraiova.ro, Leonard Geo Mănescu, administrator, respectiv director la cele două firme care au fabricat și furnizat echipamentele, a susținut că polițiștii au cerut mărimi mai mici decât li s-ar fi potrivit, pe de o parte, iar pe de alta ne-a sugerat, în repetate rânduri, că în spatele acuzelor Sindicatului Europol s-ar afla, în fapt, ”jocuri de interese”, iar publicația noastră, de care nu a auzit niciodată, nu ar trebui să se implice. 
Pantaloni rupți, uniformă poliție / Sursa foto: Sindicatul Europol/Facebook
IGPR susține că polițiștii poartă pantaloni mai mici
Sindicatul Europol:Materialele folosite nu corespund cu cele prezentate, iar colegii semnalează deja situații în care la o lună de la utilizare pantalonii s-au rupt, jachetele s-au uzat la contactul cu dotările de pe centură, iar inscripțiile cu “Poliția” s-au dezlipit”.
Printr-o adresă înaintată către toate structurile, datată 03.02.2023, publicată de sindicat pe Facebook, Poliția Română susține însă că, printre cauzele care au dus la uzură ar fi faptul că polițiștii fie au ales măsuri mai mici decât cele care li s-ar fi potrivit, fie nu le-ar fi spălat și călcat corespunzător. ”Unii dintre polițiști, din dorința de a fi extrem de slim, au solicitat produse subdimensionate care nu au lejeritate pe aceștia, tensionând cusăturile și materialul”.
Adresă IGPR
Adresa IGPR către toate structurile / Sursa: Sindicatul Europol/Facebook
Polițiștii susțin la rândul lor că materialul folosit ”este de cea mai proastă calitate”: ”Unul dintre cele mai importante și folosite elemente de echipament din uniforma de poliție este pantalonul “tactic”. (…) Materialul este de cea mai proastă calitate, a cedat după primele 5 spălări. Croiala nu respectă specificațiile, nici măcar buzunarele nu pot fi folosite pentru că sunt prea mici, probabil pentru că voiau să facă economie de material. Rezistența la uzură este inexistentă, materialul se sfâșie, scămoșează și fibra textilă se subțiază după primele spălări. După ce vedeți imaginile de mai jos, puteți să trageți o singură concluzie, banii publici sunt “sifonați” la vedere. Mai mult, este semnificativă informația potrivit căreia, cel puțin până la mediatizarea acestor probleme de către Sindicatul EUROPOL, nu a fost înlocuit, în garanție, niciun element de uniformă. Și cu milioanele de euro plătite, și cu materiale de cea mai proasta calitate”.
Cât despre bluzele și tricourile folosite de agenți, Sindicatul spune că deși designul este unul modern, au ”aceleași materiale de proastă calitate la prețuri exorbitante”. ”Bumbacul este în continuare de cea mai proastă calitate, s-au tras doar două benzi galbene și gata, prețul nou este de peste două ori mai mare ca cel al vechii uniforme, au mai scris pe Facebook cei de la Sindicatul Europol. Conform sursei menționate, fotografiile au fost trimise de cei care au absolvit școlile de agenți de poliție în noiembrie 2022, adică au fost purtate circa 2 luni.
Nu mai vorbim despre faptul că pentru niciuna dintre cele 3000 de uniforme distribuite până acum, niciunui polițist nu i s-au schimbat elementele de uniformă rupte, deteriorate sau care au prezentat defecte. Nu vom tolera asemenea practici și nici nu vom accepta să fie date „tunuri” de zeci de milioane de euro pe spatele polițiștilor”, mai spun cei de la sindicat.
Plasă de țânțari la subțiori
Și cămășile sunt cu probleme, mai arată aceștia. Comparând cu ceea ce li s-ar fi prezentat la începutul anului 2022 și ceea ce au primit cei peste 3000 de polițiști care s-au încadrat în 2022 din școlile de agenți de poliție sau din sursă externă, diferențele din imagini sunt mai mult decât elocvente.
Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”. După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnului heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.
Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3000 de complete, și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, a mai scris Sindicatul Europol.
IGPR a cerut înlocuirea obiectelor vestimentare deteriorare
Conform adresei IGPR, echipamentele deteriorate până la data transmiterii documentului urma să fie înlocuite de către furnizor, în baza garanției prevăzute în contract. Până la 6 februarie a.c. structurile trebuia să comunice furnizorilor cantitate de obiecte care necesitau înlocuirea. Termenul pentru întreg procesul de distribuire a echipamentelor noi și preluarea celor uzate de către fabricant este, conform documentului, de 30 de zile.
Adresa IGPR din 03.02.2023 prin care structurilor subordonate IGPR li se cere să transmită care este cantitatea de echipamente care trebuie înlocuite
Cine e producătorul care a câștigat licitația organizată de IGPR

Conform unei investigații a publicației defapt.ro, Poliția Română, sub conducerea inspectorului general Benone Marian Matei, a organizat o licitație împărțită în cinci loturi pentru a achiziționa șepci, berete, pardesie, cămăși și impermeabile pentru ploaie. Deși valoarea contractelor-cadru pentru fiecare lot în parte era de ordinul milioanelor de lei, licitația nu a fost atractivă pentru agenții economici. Poliția Română a primit doar câte o singură ofertă pentru fiecare lot de produse în parte. Iar președintele Senatului Universității din Craiova și soția sa au adjudecat două loturi pe două firme diferite.

Leonard Geo Mănescu, director și administrator la firmele care au produs echipamentele pentru polițiști / Sursa foto: defapt.ro

Este vorba despre firma Mentor SRL, patronată de Mihaela Mănescu (75%) și Leonardo Geo Mănescu (25%), care a câștigat lotul 6 al licitației organizate de Poliția Română. Pentru acest lot, firma familiei Mănescu a semnat un acord-cadru în valoare de 15,126 milioane de lei, echivalentul a peste trei milioane de euro, pentru a livra cămăși și bluze. Acestea fac parte din uniformele de serviciu pentru bărbați și femei. Cealaltă firmă a familiei Mănescu, Vladoor Smart SRL, a câștigat și lotul 5, care prevede achiziția de impermeabile pentru ploaie. Valoarea acordului cadru a fost de peste 14,8 milioane de lei, echivalentul a trei milioane de euro. (Articolul integral – EXCLUSIV Președintele Senatului Universității din Craiova îi îmbracă pe polițiști de șase milioane de euro prin firma sa).

IGPR achiesează la argumentele lui Mănescu

L-am contactat pe Leonard Geo Mănescu pentru un punct de vedere legat de acuzațiile pe care Sindicatul Europol le aduce cu privire la calitatea materialelor folosite la noile uniforme. Deși s-a arătat disponibil să ne explice care sunt, din punctul de vedere al producătorului, motivele pentru care unele dintre uniforme s-au uzat, în scurt timp acesta a devenit iritat de interesul manifestat de Stiricraiova față de acest subiect. În orice caz, așa cum subliniau si cei de la Sindicatul Europol, Poliția Română s-a erijat în comunicatorul lui Mănescu (vezi documentul de la începutul materialului). Practic, ceea ce susține producătorul, susține și IGPR: polițiștii au tratat și purtat foarte prost echipamentele. Cum a ajuns Poliția Română la această concluzie, sperăm să ne lămurim cât mai curând.

Producătorul uniformelor: ”Polițiștii care le-au purtat se închipuie Hamlet. Nu suntem la Teatrul Bolșoi” 

Potrivit lui Leonard Geo Mănescu, ”în primul rând, uniformele au fost asociate cu niște centuri care nu au fost niciodată prezentate și care le-au uzat. În al doilea rând, elevii și polițiștii care le-au purtat, degeaba se închipuie ei Hamlet, că nu suntem la Teatrul Bolșoi, să-și ia cu două mărimi mai mici, ca să le vină strâmte pe picior, a afirmat Mănescu. ”(…) Lucrurile pe care le avem de rezolvat din punct de vedere tehnic sunt relativ simple și nu țin atât de mult de noi, cât țin de înlocuirea unor uniforme de o anumită mărime cu una superioară, întrucât nu e normal ca poliția să fie îmbrăcată ca la Teatrul Bolșoi. Au fost purtate cu o centură neconformă, pe care ei au purtat-o în talie și care are un velcro, ceea ce noi numim arici, extrem de abraziv, care nu se folosește la îmbrăcăminte, pe care ei nu l-au testat niciodată, pe care nimeni nu-l poartă nicăieri. E ca și cum ai freca un echipament cu piatră ponce”, ne-a explicat producătorul.

Mănescu acuză Sindicatul Europol că a declanșat ”un joc de interese” 

Acesta a mai spus în discuția cu redactorul Stiricraiova că ”ar trebui să vă uitați în spatele informațiilor, nu să luați o informație așa cum a fost ea prezentată”. Potrivit acestuia, Sindicatul Europol ar avea interes să defăimeze firmele pe care domnia sa le conduce, întrucât anterior polițiștii primeau bani pentru achiziția de uniforme, iar acestea erau cumpărate chiar de la firme ale sindicaliștilor.

Să nu uitați de faptul că, până acum, norma de îmbrăcăminte era în cuantum de 7.000 de lei. Polițiștii, din când în când, își cumpărau niște echipamente de la Sindicatul Polițiștilor Europol, deci ei sunt parte interesată direct în menținerea echipamentului (vechile uniforme n.r.). Ei nu au vrut schimbarea echipamentului. Au acceptat-o când au văzut că firmele lor nu sunt în niciun fel implicate, că nu au cum să fie implicate și au declanșat un joc de interese. Eu cred că nu e cazul să intrați în chestiunea asta. (…) . Eu cred că nu e cazul ca aceste chestiuni interne ale lor să facă subiectul unor dezbateri publice, pentru că nu este cazul. Dacă înțelegeți miza în care intrați: este miza dintre sindicate, care au interese cum aveau cei de la metrou, și Poliția Română. Dacă credeți că trebuie să plecăm după fentă, așa cum vor polițiștii și cum vor sindicatele în general, asta e”, a spus Leonard Geo Dinescu.

Leonard Geo Dinescu este președintele Senatului Universității din Craiova din anul 2013. La nivelul instituției se zvonește că intenționează să candideze pentru șefia UCV. Rectorul Cezar Spînu nu mai are dreptul să o facă, conform legii. Cât despre relația dintre cei doi, conform ultimelor două declarații de avere ale acestuia din urmă, Mihaela Mănescu, soția lui Leonard Geo Mănescu, l-a împrumutat pe rectorul Cezar Spînu cu câteva mii de euro în anul 2018, cu scadență în 2021, respectiv 2022. Asta în condițiile în care Cezar Spînu are printre cele mai mari venituri la nivelul țării dintre cei care conduc instituții de învățământ superior.

Veniturile rectorului Cezar Spînu în anul fiscal 2021 (declarație de avere din 2022)

Leonard Geo Mănescu a fost președitele comisiei de concurs pentru ocuparea postului de secretar șef al Universității, la care singurul candidat a fost prietena rectorului și sora primarului Olguța Vasilescu.

ALEGEREA EDITORULUI