PUG-ul Craiovei circulă prin cafenele. Olguța: ”Nu știam! Noi așteptăm plata facturii ca să-l punem în dezbatere publică”

2031
Sursa foto: Stiridecluj.ro
Reclame

De aproape două luni craiovenii așteaptă ca Planul Urbanistic General (PUG) al Craiovei să fie făcut public pentru a fi dezbătut. Primarul Craiovei declara în ianuarie anul acesta că în cel mult două-trei săptămâni va fi gata pentru prezentare.

Iată, însă, că vine luna aprilie și nimeni nu știe cum arată. Aparent ”nimeni”. Draftul PUG-ului ar circula deja, neoficial, ”prin cafenelele din oraș”, susține consilierul local PNL Marian Vasile. Acesta a afirmat că el îl are deja. Alesul i-a cerut, astăzi, primarului Olguța Vasilescu, alături de consilierul USR Eduard Cîrceag, ca și consilierii locali să fie invitați la ședințele sau întâlnirile care au loc pentru a fi discutat PUG-ul.

În replică, primarul Vasilescu i-a răspuns că ea nu îl are, așa că nu l-ar fi putut pune la dispoziție, însă a confirmat că, la rându-i, a primit semnale că el e deja în posesia mai multor persoane.

Având în vedere că beneficiarul PUG-ului este, totuși, instituția Consiliului local, am vrea să fim prezenți și să fim informați de toate stadiile. Personal, am făcut rost de pe la cafenele, din oraș, de noul PUG. Dar, normal este să fim prezenți ca și consilieri la acele întâlniri, să ni se spună stadiul în care ne aflăm, ce se va întâmpla și cum”, a afirmat consilierul Marian Vasile.

Nu știu cum l-ați obținut dvs de la cafenelele din Craiova. Eu nu-l am. Deci, dacă m-ați fi întrebat pe mine, n-aș fi putut să vi-l pun la dispoziție. Dar am mai auzit și eu zilele ăstea, într-adevăr, pe cineva care a venit la mine în audiență și spunea că este proprietar și s-a trecut pe terenul lui spațiu verde, deși el este proprietar”, a explicat Olguța Vasilescu.

Potrivit edilului, PUG-ul Craiovei nu a fost pus încă în dezbatere publică pentru că proiectul este finanțat din fonduri europene și ”până nu se face plata pe această etapă nu putem să-l scoatem în dezbaterea publică”. ”Noi am trimis factura la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, am făcut solicitări și zilele trecute să se miște un pic mai repede, să se plătească, pentru a-l pune în dezbatere”, a mai explicat Olguța Vasilescu

Vă asigur că procedura de dezbatere publică va ajunge și în Consiliul local obligatoriu, pentru că dumneavoastră sunteți cei care trebuie să-l aprobați, după ce va trece de etapa de dezbatere publică, unde puteți să participați cu toții. Acolo nu vă îngrădește nimeni accesul, orice cetățean poate să se pronunțe asupra PUG-ului. Ne dorim să avem cât mai multe opinii”, a adăugat edilul.

Cu ocazia interpelării pe subiect, primarul Craiovei a reluat și explicațiile privind condițiile pe care le-a impus în realizarea noului plan urbanistic general, insistând că pe lângă ele e necesară și urgentă schimbarea legislației:

Sigur că vor veni în continuare constructorii ca să acceptăm să se construiască din nou, așa cum din păcate s-a construit până acum și n-am avut cum să-i opresc, pentru că așa era PUG-ul. Legea vine și le spune că dacă ai o clădire de P+2, de exemplu, poți să construiești încă 30% (în realitate, conform Legii 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcţii, este vorba de încă 20% n.r.). Deci noi, practic, nu mai avem zonă de P+2 în Craiova. Dar asta nu e din vina municipalității, ci din a legii care este foarte proastă și trebuie modificată”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Aceasta a ținut să spună, din nou, și că le-a cerut colegilor parlamentari să modifice această lege, ”așa cum s-a modificat tot în urmă cu câțiva ani ca pe terenurile cu spații verzi, dacă sunt private, proprietarul să aibă posibilitatea să construiască pe spațiile verzi. Dar nouă, municipalităților, nu ni se permite, chiar dacă e vorba de proiecte pe finanțare europeană”.

Primarul declară că va discuta detaliile din PUG în fiecare cartier în parte 

Cred ca ar trebui reglat în primul rând din lege. Celelalte lucruri eu zic că le-am reglat din PUG, în sensul că n-o să se mai poată construi deloc haotic, ca până acum. O să fie o distanță între blocuri, ca să rămână și pentru spații de parcare, și pentru spații verzi. Toate aceste lucruri o să le discutăm pe fiecare cartier în parte, pentru că interesul nostru e să dezvoltăm orașul, să-l ducem cu blocuri cât mai mult spre zona de periferie, mai ales pe terenurile care au fost luate de la celelalte entități locale. Asta nu înseamnă să înfrânăm construcția de locuințe, de care avem nevoie, dar să nici nu-i mai nenorocim pe oamenii care trăiesc în blocurile comuniste și le tot apare câte un bloc în față”, a completat Vasilescu.

Cât despre planurile urbanistice zonale, edilul Craiovei spune că, probabil, luna viitoare vor fi foarte multe de discutat pe ordinea de zi a Consiliului local. Motivul ar fi că arhitecții din Comisia tehnică nu vor să aștepte publicarea PUG-ului și au insistat ca ele să fie promovate pe ordinea de zi a ședinței din aprilie înainte să expire.

Nu am cum să le opresc, chiar dacă PUG-ul este în dezbatere publică. O să le pun pe ordinea de zi, ca să le votați sau nu, asta e în funcție de ceea ce dvs considerați oportun, dar eu sunt obligată să vi le pun pe ordinea de zi”, a spus Olguța Vasilescu.

ALEGEREA EDITORULUI