Colțișorul japonez, made by LOV

1632
Zona cu colțișor japonez din Parcul Pedagogic / Foto: Craiova Cetatea Banilor Las Vegasul României/Facebook
Reclame

Inspirată de Pinterest, după cum ea însăși preciza, primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (LOV), este aproape gata să-și vadă finalizat încă un proiect, în Parcul Pedagogic. Realizate de Regia de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, lucrările de reabilitarea au început în urmă cu un an. Edilul anunța că, pe lângă amenajările specifice, va pregăti și ”alte surprize”.

Parc Pedagogic, 25 august 2022

Refacem Parcul Pedagogic. Relocăm locul de joacă și îl înlocuim cu unul nou, montăm alt mobilier urban și punem mai mulți stâlpi de iluminat. Facem alei noi în zona care nu e acum amenajată și pregătim și alte surprize pe care vă invităm să le descoperiți pe parcurs“, anunța Vasilescu pe pagina sa de socializare, în iunie 2022.

Surprizele au fost devoalate o lună mai târziu. Locatarii blocurilor de lângă Pedagogic s-au temut că și aici vor apărea noi proiecte imobiliare private, așa cum s-a întâmplat în întreaga zonă. Dar Olguța Vasilescu i-a liniștit.

Lucrările demarate pentru colțișorul japonez, 25 august 2022

Am fost și eu întrebată dacă se construiește vreun bloc în zonă. Nu, se construiește o cascadă undeva lângă zona de blocuri, pentru că acolo va fi un colțișor japonez. Dar, aveți încredere, că ați văzut că la parcuri chiar ne pricepem și o să iasă ceva foarte frumos”, explica primarul Olguța Vasilescu în august 2022.

Așa arată în prezent zona cu colțișor japonez din Parcul Pedagogic / Foto: Craiova Cetatea Banilor Las Vegasul României/Facebook

Comparând cele două imagini se poate observa că centura și aleea de beton au dispărut. La fel și vegetația spontană și pământul bătătorit. În urmă cu o săptămână, gazonul de pe Stadionul ”Oblemenco” a fost mutat aici, pentru pregătirea Festivalului Intencity.

”Având în vedere faptul că acesta urma să fie stricat de podeaua de protecție pentru sistemul de degivrare care se montează cu ocazia festivalului IntenCity, am considerat că este util să îl recuperăm, mai ales că este de cea mai buna calitate”, scria edilul Craiovei pe Facebook.

Colțișorul japonez nu e o noutate în Craiova. O astfel de amenajare există din 2016 și în Grădina Botanică din Craiova, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.

Colțișor japonez în Grădina Botanică / Sursa foto: Cuvântul Libertății

Administrația Vasilescu a acordat o atenție deosebită, și continuă să o facă, zonelor de parcuri din oraș. Unii dintre craioveni sunt de părere că, adesea, a exagerat.

Ca de exemplu în Parcul ”Romanescu”, monument de arhitectură al Craiovei, și el trecut printr-o reabilitare controversată. Amplasarea unor sculpturi de lemn (naiadele), vopsirea rădăcinilor unor specii de copaci sau amplasarea unor garduri verzi artificiale au stârnit rumoare în oraș.

Pe de altă parte, florile și arbuștii din zonele mediene ale bulevardelor, din grădini și părculețe sunt an de an înlocuite. La fel și gardurile decorative din cartiere. Pentru asta RAADPFL Craiova derulează contracte de milioane de euro. Cât despre costurile ”surprizelor” nu se vorbește niciodată, primarul justificând că se fac în regie proprie.

În fine. Părerile craiovenilor sunt împărțite. Unii văd doar partea bună a schimbărilor. Alții acuză administrația că se preocupă și investește prea mult în fațada orașului, în vreme ce condițiile de trai ale populației sunt departe de a fi decente.

Rețeaua de termoficarea este foarte veche, orașul are încă străzi neasfaltate chiar în zona centrală, iar pe unele de la periferii e jale. Cât despre investiții și investitori serioși, ei bine, asta e iarăși o mare bilă neagră a orașului.

ALEGEREA EDITORULUI