A dispărut remorca cu gunoaie de la Riviera Ballroom. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, mai preocupat de politica editorială decât de mediu

1266
Sacii de gunoi și alte resturi sunt aruncați într-o remorcă, apoi sunt duși la câteva sute de metri depărtare și deșertați lângă o baltă

În urma articolului ”Gunoiul de la restaurantul unde și-au făcut nunta Olguța și Manda, colectat în remorcă și aruncat pe câmp”, publicat de Stiricraiova pe 20 iunie 2023, care dezvăluia modul în care administratorul Riviera Ballroom de la Ișalnița gestiona gunoiul rezultat în urma activităților din cortul de evenimente, comisarii Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Dolj au efectuat un control la operatorul economic, dar și la UAT Ișalnița.

Verificările au avut loc la o săptămână după ce redactorul Stiricraiova a publicat materialul. El a fost transmis tot pe 20 iunie și Comisariatului Județean Dolj și Gărzii Naționale de Mediu (GNM). GNM a precizat că a direcționat știrea la județ, ulterior confirmând că la nivelul Comisariatului Dolj s-a luat act de ea.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, deranjat de ”conotația” din articol. Ne-a apostrofat și a pus la îndoială veridicitatea imaginilor

Contactat de redactorul Stiricraiova pe 21 iunie, comisarul-șef al Gărzii de Mediu de la Dolj, Gheorghe Călinoiu, a fost interesat să afle dacă imaginile publicate ”sunt reale” și s-a arătat intrigat și supărat din cauza articolului, afirmând că ”are o altă conotație”. El a mai spus că ar fi trebuit să fie ”chemat” pentru a însoți redactorul care făcea documentarea.

Cu alte cuvinte, șeful Gărzii de Mediu Dolj a fost deranjat de abordarea subiectului, probabil din cauza referirilor la persoane publice precum Olguța Vasilescu, Claudiu Manda și Ovidiu Flori. Fiind un demers jurnalistic, este lesne de înțeles că astfel de detalii contează. Evident, nu e vina Olguței Vasilescu sau a lui Claudiu Manda că gunoiul era aruncat în spatele restaurantului. Însă imaginea celor care l-au frecventat contribuie la prestanța și pretențiile localului. În plus, unul dintre cei trei acționari ai firmei care îl deține este soția administratorului public al localității. Adică a lui Ovidiu Flori, cei doi fiind nașii cuplului mai sus amintit.

Asta ca o paranteză pentru cititori, dar și pentru Gheorghe Călinoiu, deși chestiunile care țin de abordarea editorială nu este deloc treaba domniei sale.

Călinoiu: Pozele ălea ale voastre sunt reale?

Nu știu ce faceți voi pe acolo, dar terenul ăla cum e? Eu nu știu, pozele ălea ale voastre sunt reale, sunt din momentul ăla, al discuției? Că au mai fost situații când am văzut poze de acum 10 ani. Erau gunoaie acolo?”, a vrut să știe șeful Comisariatul Județean Dolj. După cum precizam și în articol, fotografiile și înregistrările video au fost realizate pe 20 iunie, cu telefonul redactorului.

Puteați să mă chemați, să-mi spuneți: domnu’ Călinoiu, haideți cu mine acolo, că am o chestie”, a mai spus comisarul.

Eu zic că ăsta (articolul n.r.) are o altă conotație, când folosești altceva. Sunt interesat să mă duc acolo (ca jurnalist n.r.) și am găsit o regulă care nu respectă legea și să se ducă instituția care este competentă, de ce nu se respectă și ia măsuri. Dar, când spuneți că ați făcut draci, laci, nu știu ce evenimente au făcut…”, a mai opinat Gheorghe Călinoiu.

Iar aprecierile halucinante au continuat: ”Eu cred că sunt folosite acolo alte persoane, alte ălea, ălea”.

În finalul dialogului dintre redactor și comisarul-șef, acesta din urmă a concluzionat ceea ce trebuia să spună și să facă de la bun început: ”Eu trebuie să verific o informație și să văd dacă au fost încălcări pe legislația respectivă. Bine, am înțeles. E vorba să ne facem fiecare treaba, așa cum avem cadrul legal”.

Pe 30 iunie l-am contactat din nou pe comisar, care ne-a precizat că nu s-au găsit nereguli la locația menționată. Verificările au avut loc într-o zi de marți, pe 27 iunie. Restaurantul ar fi fost găsit închis, la adresă fiind lăsată o invitație în vederea unei discuții cu administratorul. La control remorca nu se mai afla la fața locului, iar perimetrul de lângă gardul restaurantului fusese curățat.

L-au amendat pe primar

În urma inspecției, comisarii au constatat că zona a fost salubrizată parțial. 

Urmare a verificărilor efectuate în teren și a documentelor puse la dispoziție, s-a constatat că operatorul economic a respectat legislația de mediu în vigoare, respectiv Legea 92/2021 și HG 856/2002.

În schimb, pentru primarul comunei Isalnița, s-a aplicat sancțiune contravențională pentru nerespectarea Ordonanței 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale și a fost impusă măsură pentru salubrizarea zonei afectate de depozitări necontrolate de deșeuri, cu firmă autorizată”, au comunicat reprezentanții Comisariatului Județean Dolj al Gărzii de Mediu.

ALEGEREA EDITORULUI