Echipa de fotbal a omului de afaceri Mihai Rotaru, dar și echipele de baschet și handbal ale Sport Club Municipal Craiova au fost și sunt susținute financiar de grupul Ade Gas Oil. Acționari în companie sunt Ionuț și Cristian Doldurea (Dolchimex), craioveanul Cristian Berceanu (Azalis SRL) și Ionuț Cosmin Crețan (Eurogenetic SRL). Aceasta din urmă sponsorizează și separat cele trei echipe amintite.
Afacerea cu petrolier lichefiat (GPL) a ajuns în atenția opiniei publice după exploziile care au avut loc în urmă cu patru zile la Crevedia, în timpul manevrelor ilicite de transfer al gazului dintr-o cisternă în alta, într-un depozit clandestin aflat la numai 10 metri de o grădiniță. Doi oameni au murit și alte câteva zeci, majoritatea pompieri, au fost răniți.
Flagas, compania care derula operațiunile ilegale cu GPL, îi aparține lui Ionuț Doldurea. Tatăl său este, cum deja se știe, primar în Caracal, din partea Partidului Social Democrat. Craiova, condusă tot de un social-democrat, Olguța Vasilescu, este, iată, susținută pe plan sportiv de firmele amintite.
De altfel, grupul Ade Gas Oil, susține și cultura. Cel puțin aparent. Festivalul Internațional de Poezia Mihai Eminescu de la Craiova, pentru care se alocă bani inclusiv de la administrația locală și județeană, este susținut financiar de Ade Gas și manageriat de fondatorul grupului, Cristi Berceanu. În cadrul evenimentului au fost premiați mulți social-democrați, între care Adrian Năstase căruia Consiliul Local Craiova a reușit, după mai multe încercări eșuate, să-i retragă titlul de cetățean de onoare al orașului.
Cine supraveghează controalele în domeniul carburanților
În altă ordine de idei, prefectul de Dolj, la ordinul ministrului Afacerilor Interne, a dispus verificări la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat(GPL), care funcționează pe raza județului.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu este Dan Diaconu, fost liberal, ”cumpărat” de PSD imediat după alegerile din 2020. Primăria a fost câștigată de social-democrați, însă aleșii de dreapta au avut majoritate în consiliul local. Diaconu a trecut de partea pesediștilor, ocazie cu care aceștia și-au putut numi și ambii viceprimari. Drept răsplată, anul trecut a fost numit prefect de Dolj și a devenit și pesedist cu acte în regulă.
Acum, ”pentru realizarea controalelor, prefectul Dan Diaconu a nominalizat reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu”, respectiv:
– Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – Inspecția Teritorială Craiova;
– Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – punct de lucru Craiova;
– Autoritatea Rutieră Română – Agenția Teritorială Dolj;
– Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dolj;
– Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Dolj;
– Agenția pentru Protecţia Mediului Dolj;
– Direcția Regională a Finanțelor Publice Dolj;
– Direcția Regională Vamală Dolj;
– Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj;
– Biroul Vamal Dolj;
– Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltenia al județului Dolj;
– Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj.
”Instituțiile nominalizate vor efectua verificări la 183 de agenți economici aflați pe raza județului Dolj și își vor desfășura activitatea conform zonei de competență. Rezultatele acțiunilor de control vor fi centralizate de către Instituția Prefectului Județul Dolj, comunicate către ISU Dolj și transmise mai departe Ministerului Afacerilor Interne”, se mai arată în comunicatul transmis, astăzi, de Prefectura Dolj.
Sperăm ca verificările să nu se facă așa cum s-au făcut în urma numeroaselor sesizări ale celor doi morți de la Crevedia.