Primăria Craiova renunță la 2,5 ha de spațiu verde, între Water Park și groapa de gunoi, ca să înființeze Centrul de colectare voluntară a deșeurilor nemenajere

1009
Zona pentru care se va schimba funcțiunea existentă a zonei, din spații verzi pepinieră/pădure în zonă mixtă gospodărire comunală - servicii de interes general
Reclame

Municipalitatea craioveană dezmembrează o bucată de 25.000 mp dintr-o suprafață de 166.760 mp, în zona gropii de gunoi de la Mofleni și a Complexului Water Park, pentru înființarea, cu finanțare europeană, a unui Centru de colectare a deșeurilor nemenajere prin aport voluntar (CAV) și a unei fabrici de peleți.

Funcțiunea actuală a zonei este de spații verzi pepinieră/pădure și amenajări peisagere (specii ornament cu cromatică pe anotimpuri), amenajări florale speciale, zonă protecție – (groapa de gunoi), cu indici urbanistici nereglementați (CUT, POT și înălțime) și urmează să devină zonă mixtă de gospodărire comunală – servicii de interes general.

Găsirea unui teren, ”cea mai mare problemă”

Adela Plăcintescu, directorul executiv al ADI ECODOLJ, asociația care implementează proiectul, a susținut că identificarea terenurilor propice pentru amenajarea centrelor a fost cea mai grea parte pentru autoritățile locale. Aceasta a mai spus, pentru StiriCraiova, că acesta ar fi și motivul pentru care alte localități nu au reușit să aplice: ”Găsirea unui teren adecvat a fost una dintre problemele cele mai mari. Unele localități nu au putut depune cereri de finanțare pentru că nu au avut terenuri”.

Dispare o zonă verde

Deși e greu de acceptat că dispare încă o zonă verde, pe termen lung beneficiile unui astfel de Centru ar trebui să contrabalanseze pierderea. Măcar de data asta în avantajul tuturor craiovenilor. Asta pentru că cetățenii vor avea unde să lase, gratuit, tocmai acele deșeuri pe care deocamdată, unii, le aruncă pe câmpuri sau în păduri: resturi din construcții și demolări, electrocasnice, mobilier, anvelope etc..

Însă, pe de altă parte, dispare și o parte din și așa mica perdea de protecție vegetală dintre Water Park și groapa de gunoi de la Mofleni care degajă în mare parte a anului mirosuri greu de suportat.

Fără sugestii și reclamații

Pentru întreaga suprafață menționată au fost făcute demersurile pentru reconsiderarea funcțională a zonei. Cu alte cuvinte, pe teren se va putea construi, însă doar după elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Imobilul este situat pe Strada Hanul Roșu, lângă Complexul de agrement Water Park și depozitul ECO Sud.

De întocmirea PUZ-ului s-a ocupat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor (ADI ECODOLJ), fiindcă terenul de 2,5 hectare va ajunge în administrarea sa. Documentația a fost în consultare publică până pe 8 decembrie a.c.. Conform documentelor publice, nu a fost înregistrată nicio sugestie sau sesizare din partea cetățenilor și au fost obținute toate avizele necesare.

Craiovenii vor putea să arunce la CAV molozul și deșeurile mari

În altă ordine de idei, ADI ECODOLJ se ocupă de înființarea Centrului integrat de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul are deja finanțare europeană. Nu doar la Craiova va fi construit unul, ci și în alte 13 localități din Dolj.

Plan de situație pentru amplasarea containerelor de colectare / Ghidul PNRR

Cum spuneam, oamenii vor putea depozita gratuit gunoiul nemenajer în CAV. Adică deșeurile voluminoase, de lemn, din textile, mobilier, anvelope, echipamente electrice, electronice si electrocasnice, baterii uzate, deșeurile periculoase, cadavre de animale, deșeurile vegetale de grădină și cele din construcții și demolări. Costurile de administrare vor fi suportate de primării.

În afară de Craiova, CAV urmează să fie înființate în Dăbuleni, Filiași, Cârcea, Băilești, Teasc, Galicea Mare, Cioroiași, Rojiște, Daneți, Bârca, Goicea, Bistreț și Negoi.

Citește și:

DOLJ: 14 localități fac centre pentru depozitarea gratuită a deșeurilor speciale de către populație

ALEGEREA EDITORULUI