Codașă la stațiile electrice de încărcare auto, Primăria consultă craiovenii în privința aplicării taxei speciale, utilizarea și exploatarea lor

631
Google Maps
Reclame

Primăria Craiova a pus în dezbatere publică Regulamentul privind aplicarea taxei speciale, utilizarea şi exploatarea stațiilor electrice de încărcare a autoturismelor electrice/hibride. Potrivit legii, reîncărcarea acumulatorilor acestor autovehicule nu este considerată furnizare de energie, ci un serviciu pus la dispoziția posesorilor de autoturisme electrice.

În august, municipalitatea a atribuit un contract de proiectare și execuție în valoare de 621.080 lei pentru 2 staţii de încărcare rapidă în Piaţa Gării, către SC ELCO SRL din Craiova.

Deși e codașă la numărul de stații electrice, autoritatea locală e obligată să urmeze formalitățile legale, așa că azi a publicat documentele în baza cărora vor fi gestionate.

Adoptarea acestui regulament, va consolida poziţia comunităţii în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi va contribui la construirea unei societăţi mai curate şi mai verzi pentru generaţiile viitoare”, se arată în Referatul de aprobare a Regulamentului.

Conform documentelor publicate pe site-ul primăriei Craiova, Regulamentul privind aplicarea taxei speciale, utilizarea şi exploatarea stațiilor electrice de încarcare a autoturismelor electrice/hibride acoperă o gamă largă de aspecte esenţiale, printre care”:

”1. Accesibilitate şi disponibilitate: Amplasarea staţiilor dc încărcare în zone strategice, parcările publice şi alte locaţii uşor accesibile pentru utilizatori. De asemenea, se va stabili un mecanism de monitorizare şi raportare a disponibilităţii staţiilor dc încărcare, pentru a evita situaţiile de supraaglomerare sau subutilizare.

2. Procesul de încărcare și plată: Se vor stabili reguli clare privind procedurile de încărcare, inclusiv tipurile de încărcare disponibile (încărcare normală, rapidă etc.), timpul maxim permis pentru ocuparea unei staţii de încărcare şi modalităţile de plată (abonamente, plăţi directe etc).

3. Siguranţa şi protecţia consumatorilor: Regulamentul va impune respectarea standardelor de siguranţă electrică şi va stabili responsabilităţile operatorilor de staţii de încărcare în asigurarea întreţinerii şi verificării periodice a echipamentelor. De asemenea, se vor clarifica drepturile şi obligaţiile utilizatorilor în cazul unor situaţii neprevăzute sau defecţiuni tehnice.

      1. Informare şi educaţie: Regulamentul prevede iniţiative de informare şi educare a publicului cu privire la utilizarea corectă a staţiilor de încărcare, promovând astfel adoptarea vehiculelor electrice şi creşterea gradului de conştientizare a comunităţii”.

Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații, până la data de 26.01.2024, utilizând formularul ON-LINE, prin corespondență poștală sau la sediul instituției, la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00. Consultarea publică se va încheia pe 13.02.2024.

Cuantumul taxei speciale va fi stabilit ulterior.

Citește și:

Craiova n-are încă stații de încărcare pentru că Primăria a făcut prost dosarul de finanțare

ALEGEREA EDITORULUI