Trupa de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase”, desființată de Primăria Craiova, joacă la ”Mica Unire”

3986
Sursa foto: Facebook

Craiovenii sunt așteptați pe 24 ianuarie, în centrul Craiovei, ”să celebreze 165 de ani de la Mica Unire, alături de artiști îndrăgiți ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, a anunțat, astăzi, Primăria Craiova.

Asta după ce, luna trecută, la inițiativa administrației Olguța Vasilescu, Consiliul Local Craiova a votat desființarea Ansamblului, prin comasarea cu Teatrul ”Colibri”, dar și a trupei de dansatori.

Printre motivele enunțate de edil s-au numărat și costurile exorbitante pe care Ansamblul le-ar fi avut cu organizare spectacolelor, care ar fi însumat, doar în 2023, un milion de euro.

Indirect, municipalitatea craioveană intenționase să desființeze și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia. Angajații au protestat și i-au cerut primarului să renunțe la idee, refuzând totodată să accepte modificarea Organigramei despre care reprezentanții instituției de cultură au susținut că este legală.

Olguța Vasilescu a declarat, după un tur de discuții cu angajații Filarmonicii, Ansamblului ”Maria Tănase” și Casei de Cultură ”TRADEM”, făcut înainte cu 2 ore ca proiectele să fie supuse la vot, că ”Filarmonica a fost singura instituție cu care nu s-a ajuns la niciun fel de compromis” privind reducerea de posturi și cheltuieli, ”în condițiile în care toate celelalte instituții subordonate primăriei au înțeles că trebuie să facă eforturi”. Asta în ciuda faptului că Guvernul anunțase prorogarea termenului privind reorganizările din instituţiile publice până la data de 30 iunie 2024.

”Toate celelalte instituții subordonate” care s-au subordonat dorinței edilului au fost Ansamblul ”Maria Tănase” și Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”. ”Efortul” cerut de Vasilescu s-a concretizat fulminant, iar cele două instituții vor ajunge secții în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret ”Colibri”: una de folclor și alta de… “teatru și cultură”.

În orice caz, coriștii Filarmonicii n-au câștigat decât o ”luptă”, fiindcă Olguța Vasilescu a anunțat că nu renunță definitiv la planurile reducerilor de personal, cerând înființarea unei comisii care să găsească soluții. (Detalii AICI)

Revenind la invitația la joc și voie bună, conform unui comunicat transmis presei în cursul zilei, evenimentul dedicat Micii Uniri va începe la ora 10.00, cu intonarea imnului și ceremonialul religios. Parada militară se va desfășura în jurul orei 10.30, fiind precedată de depunerile de jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Trupa de dansatori a Ansamblului Maria Tănase / Sursa foto: Craiova Forum

Momentul aniversar va continua cu spectacolul muzical susținut de soliștii Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănățeanu și Liviu Dică acompaniați de orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tănase”, se mai arată în informarea de presă. Chit că este ”una mică”, vorba unui prieten, unirea din 24,  anunțată de municipalitate, la care participă si ”Maria Tănase”, e tragicomică.

Până în aprilie, când este termenul pe care îl are la dispoziţie noul manager de la Ansamblul “Maria Tănase”, va trebui să găsească o soluţie pentru cei care au familii, pentru cei care într-adevăr au de suferit. Este vorba de câţiva dintre dansatori, pentru că unii sunt în prag de pensionare şi vor fi pensionaţi. De altfel, astfel de discuţii le-am avut cu toate subordonatele primăriei. Am încercat să provocăm cât mai puţine daune după apariţia acestei OUG, iar fiecare director a înţeles că cei care pleacă la pensie să fie şi cei care nu vor mai face parte din structuri“, explica, în decembrie, Olguţa Vasilescu.

Minimizând efectele dramatice ale deciziei de comasare, între care desființarea completă a trupei de dansatori, primărița spunea că ar fi vorba despre ”câțiva dintre dansatori”. În realitate, din cele 61 de posturi pe care le avea ”Maria Tănase” vor mai rămâne 23. Niciunul nu este de dansator.

Nu știm nici ce a discutat Olguța Vasilescu cu managerul Niculina Stoican. Artista a demisionat din funcție înainte de adoptarea desființării Ansamblului. Despre ce manager vorbea Vasilescu apoi, n-am înțeles. Între timp, pe 15 ianuarie 2024, Liliana Popa a fost numită ca interimar la conducerea Ansamblului. Ea va trebui să scoată cărbunii încinși

Desființarea instituțiilor publice va produce efecte la data de 31.03.2024, dată până la care finanțarea se va realiza din bugetele entităților existente, se arată în hotărârea de reorganizare adoptată în data de 18 decembrie 2023.

În urma reorganizării, Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova va cuprinde 68 posturi, din care 4 funcții de conducere și 64 funcții de execuție, precum și 7 structuri funcționale, fiind distribuite astfel:

– Secția de Teatru și Cultură, cu un compartiment în subordine, respectiv Compartimentul Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”;
– Secția Folclor ”Maria Tănase”;
– Compartiment RU-Contabilitate și Achiziții Publice;
– Compartiment Administrativ;
– Compartiment Juridic;
– Compartiment Marketing, Relații Publice și Organizare.

Administrația Vasilescu a arătat că toate aceste modificări nu sunt doar necesare, ci și ”coerente” și ”oportune”. ”Din punct de vedere artistic, Teatrul Colibri va avea un repertoriu diversificat într-o abordare strategică și coerentă.

”Un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, în sensul acestui nou proiect de instituție, va avea ocazia să își păstreze repertoriul, dar să își diversifice activitatea. O nouă construcție de acest gen va presupune promovarea excelenței și performanței în rândul resursei umane artistice. Tot din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este acela că instituția reorganizată va reprezenta o canalizare centralizată de forțe, resurse și idei, evitând astfel dublajul în activitatea artistică, în conceperea de proiecte și programe, în programarea artistică a repertoriului și artiștilor, contribuind la creșterea valorii artistice”, a mai arătat inițiatorul proiectului, Olguța Vasilescu.

În final, trebuie spus că Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” era singurul ansamblul profesionist din județul Dolj.

ALEGEREA EDITORULUI