Avocatul Lucian Săuleanu, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Drept din Craiova, fost decan al baroului Dolj și fost ales local al Craiovei, a jucat cartea datelor cu caracter personal în procesul în care a fost judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.
Motivând că a fost siluit, practic, să își dea demisia din funcția publică de consilier local al Craiovei, nu pentru că ar fi făcut greșeala de a conduce beat, ci pentru că jurnaliștii au aflat și au scris despre isprava lui, a cerut judecătorilor să-i fie acoperit numele. Și când te gândești că mulți au crezut sau ar fi vrut să creadă că și-a depus mandatul de ales al poporului din ONOARE…
Citește și: EXCLUSIV Doi din cei cinci consilieri locali ai USR Craiova au dosare penale
Lucian Bernd Săuleanu a cerut anonimizarea numelui și prenumelui pe portalul instanței, motivând că presa l-a ”atacat” și a fost obligat să demisioneze din Consiliul Local al Municipiului Craiova: ”(…) Arată că inculpatul a fost nevoit să-şi dea demisia din Consiliul Local, ca urmare a unor atacuri în presă cu privire la acest dosar penal”, conform Încheierii de ședință din 11 septembrie 2023. Curtea de Apel i-a aprobat solicitarea.
Inculpatul ceruse și strămutarea dosarului ”pentru a înlătura orice situaţie de subiectivism care ar putea plana, cel puţin în aparenţă, asupra acestui caz”, dar Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins cererea. Și i-a publicat și numele (sîc).
Soluția Curții de Apel Craiova, anonimizată
În altă ordine de idei, Curtea ce Apel Craiova s-a pronunțat, vinerea trecută (17.11), în această cauză. Numai că instanța a făcut mai mult decât îi ceruse Săuleanu, anume să nu-i mai scrie numele și prenumele. A publicat Soluția sub formă de ”X”. Ați citit bine. Asta apărea pe portalul instanțelor de judecată în dreptul soluției pe scurt: un ”X”, după cum se poate observa în captura de mai jos.
Coincidența face că, azi, după orele prânzului, după ce jurnalistul Stiricraiova.ro a transmis o cerere în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să apară și soluția pe portal. Cerusem să ni se comunice numele inculpatului și Soluția pe scurt.
Citește și: EXCLUSIV Săuleanu și Teodorescu, aleșii USR prinși băuți la volan, demisionează din Consiliul Local Craiova
Ce pedeapsă a primit Săuleanu pentru că a condus băut
Inculpatul Lucian Săuleanu a primit o pedeapsă cu amânare, cu termen de supraveghere de 2 ani, constând într-o amendă penală de 6.750 (şase mii şaptesute cinzeci) lei, reprezentând 135 (o sută treizeci şi cinci) de zile amendă, cuantumul unei zile-amendă fiind de 50 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Pe marginea pedepsei, nu (mai) comentăm. Deși e atipică comparând cu deciziile din cazuri similare.
”Amână aplicarea pedepsei stabilite în sarcina inculpatului de 6.750 (şase mii şaptesute cinzeci) lei, amendă penală reprezentând 135 (o sută treizeci şi cinci) zile amendă, cuantumul unei zile-amendă fiind de 50 lei, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 C.pen., calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, se arată în soluția pe scurt.
Magistrații i-au mai impus acestuia ca pe durata termenului de supraveghere să nu conducă ”niciun fel de vehicul”.
Decizia nu este definitivă. Inculpatul poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Iată întreaga Soluție pe scurt:
În baza art. 396 alin.1, 4 şi 10 C.pr.pen. rap.la art. 83 C.pen., stabileşte în sarcina inculpatului Anonimizat 1, pedeapsa amenzii penale de 6.750 (şase mii şaptesute cinzeci) lei, reprezentând 135 (o sută treizeci şi cinci) zile amendă, cuantumul unei zile-amendă fiind de 50 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prev. de art. 336 alin. 1 C.P. În baza art.83 alin. 1 C.pen., amână aplicarea pedepsei stabilite în sarcina inculpatului de 6.750 (şase mii şaptesute cinzeci) lei, amendă penală reprezentând 135 (o sută treizeci şi cinci) zile amendă, cuantumul unei zile-amendă fiind de 50 lei, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 C.pen., calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În baza art.85 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existenţă. În baza art.85 alin.2 lit.g C.p., impune inculpatului pe durata termenului de supraveghere obligaţia de a nu conduce nici un fel de vehicul. În baza art.86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c – e se comunică Serviciului de Probaţiune Dolj. În baza art.404 alin.3 C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere, obligaţie impusă şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere prevăzute de art. 88 Cod penal, respectiv că se va revoca amânarea şi se va dispune aplicarea şi executarea pedepsei. În temeiul art.274 alin.1 C.p., obligă inculpatul la plata sumei de 354 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 153,20 lei, reprezintă cheltuieli efectuate în faza de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 17 noiembrie 2023.
Document: Hotarâre 183/2023 17.11.2023