Judecătoria Craiova n-a vrut să fie cea care judecă plângerea lui Sorin Manda împotriva Emiliei Neagu

1151

Judecătoria Craiova n-a vrut să fie cea care judecă plângerea lui Sorin Manda împotriva Emiliei Neagu.

Trecută de la simplul statut de activist civic la cel de candidat la funcția de primar al Craiovei din partea Alianței Dreapta Unită, Emilia Neagu a dat piept, ieri, cu directorul Aeroportului Craiova, Sorin Manda, la primul termen în care se judecă acțiunea depusă de acesta, anul trecut, pentru o postare pe Facebook pe care o consideră calomnioasă.

Ambii s-au prezentat, ieri, la Judecătoria Craiova, însoțiți de avocați. Emilia Neagu este reprezentată de Lucian Bernd Săuleanu, iar Sorin Manda de Ovidiu Sperilă.

Primul termen a fost și ultimul

Înfățișarea în fața completului a fost foarte scurtă. Ambii avocați au susținut că Judecătoria are competența pentru soluționarea cauzei, însă președintele ședinței, magistratul Ionela-Cristina Ghercea, nu s-a arătat prea bucuros de acest dosar. Poate din cauza încărcăturii politice. Sorin Manda este fratele șefului PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, și cumnatul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. De curând, Neagu a devenit și contracandidată a edilului în funcție la alegerile din 9 iunie.

Incompetentă din oficiu

Instanța a ridicat din oficiu excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Craiova, iar soluția a rămas în pronunțare.

Câteva ore mai târziu a venit și hotărârea: ”Declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamantul MANDA MARIAN SORIN, în contradictoriu cu pârâta NEAGU FLORENTINA EMILIA, în favoarea Tribunalului Dolj. Fără cale de atac”.

Neagu a scris pe Facebook că Manda ar fi jefuit călătorii

În plângerea depusă de Sorin Manda instanței el a cerut să se constate ”săvârșirea de către pârâtă a unei fapte juridice ilicite”.

Iată postarea Emiliei Neagu din 22 iunie 2023, de pe urma căreia s-a ales cu procesul:

Manda consideră că Emilia Neagu îl face hoț și le solicită magistraților ca pârâta să șteargă postarea și toate redistribuirile acesteia. Vrea ca Neagu să-și ceară public scuze, atât pe pagina de Facebook, dar și într-un ziar de circulație locală. Reclamantul cere și 10.000 de lei daune morale ”sub formă de donație din partea subsemnatului către Tabăra Bucuriei”. Nu în ultimul rând, Manda îi pretinde și cheltuielile de judecată, adică onorariul avocatului si taxa de timbru judiciar. Acțiunea sa în instanță a fost depusă pe 27 iunie 2023, deci la patru zile de la postare. Mai multe detalii despre acest dosar aflați de AICI.

Procesele Manda vs. Neagu / Vasilescu vs. Becheru, sub cupola aceleiași instanței

Reamintim că la Tribunalul Dolj se mai judecă o cauză similară, având ca obiect acțiunea în răspundere delictuală. Însă dosarul este mult mai complex. Reclamantul este chiar cumnata lui Sorin Manda, Olguța Vasilescu. Ea l-a dat în judecată pe Petru Becheru, activist de drept civil și penal, pentru mai multe fapte pe care le consideră reprobabile. Între care  derularea unei campanii de defăimare a imagini sale și consecința acesteia, adică înjumătățirea numărului votanților ei la alegerile locale din 2020. Plângerea a fost depusă la Tribunal pe 23 august 2023. Detalii puteți citi AICI și AICI.

ALEGEREA EDITORULUI