Sediul Primăriei Craiova va fi iluminat arhitectural

540
Banca Comerțului-Craiova, 1919/Sursa: imagoromaniae.ro

Clădirea centrală a Primăriei Craiova nu va fi doar reabilitată complet, ci va avea, la final, și un sistem de iluminare care să îi pună în valoare detaliile arhitecturale. ”Lucrările sunt conform graficului, chiar puțin avansate”, conform informațiilor furnizate la solicitarea Stiri Craiova. Proiectul de consolidare și reabilitare este executat de SC Recon SA.

Lucrările interioare nu se rezumă doar la schimbarea tâmplăriei, a instalațiilor termice și electrice etc., ci presupun și refacerea elementelor ornamentale, precum lambriuri și stucaturi.

Conform reprezentanților Primăriei Craiova, în prezent la interior instalațiile sunt executate în procent de 80%, iar finisajele 60%. Totodată, se lucrează la componentele artistice. ”Acest lucru nu poate fi grăbit, fiind executat manual, este destul de migălos”, precizează constructorul.

În altă ordine de idei, acoperișul clădirii este finalizat, iar de astăzi încep lucrările exterioare pentru utilități (branșamente, chillere, canalizare, apă, instalațiile pluviale).

Luna trecută a fost eliberată și autorizația de construire (AC) pentru realizarea iluminatului arhitectural al fațadei Primăriei Craiova, precum și avizul necesar pentru monumentele de interes național. ”Cablurile pentru iluminat arhitectural sunt deja trase și urmează să se monteze aparatele, fiind obținut de curând avizul Ministerului Culturii”, spun cei de la primărie. Conform AC, lucrările sunt în valoare de 1.540.813,78 lei.

Schiță iluminare arhitecturală Primăria Craiova, conform AC Nr. 984 din 22.08.2022

Reabilitarea sediului central al Primăriei Craiova a început în luna iunie a anului trecut. Activitatea instituției a fost mutată la Centrul Multifuncțional din Romanești.

Banii cu care este refăcut atât edificiul central al primăriei, din Str. A. I. Cuza nr. 7, cât și sediul secundar, de pe A. I. Cuza nr. 1 din, provin dintr-un împrumut de 15 milioane de euro contractat în decembrie 2018 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Termenul de execuție a celor două clădirii este de trei ani, perioadă în care trebuie achitat și împrumutul de la BERD.

***

Informații despre istoricul clădirii centrale a Primăriei Craiova pot fi obținute pe monumenteoltenia.ro.

ALEGEREA EDITORULUI