Cablurile de pe Calea București, tot atârnate. LOV: Nu le putem pune condiții cabliștilor

684
Imagine cu rol ilustrativ

Cablurile aeriene de pe Calea București încă râd în soare. Anunțul primarului Olguța Vasilescu, că va trece în subteran cablurile de pe stâlpi, ca parte a transformării zonei edilitare situate de-a lungul celei mai importante artere din Craiova, e departe de a fi realitate, la doi ani de când anunța că începe reabilitarea ei. Interpelat pe subiect la ultima ședință ordinară a Consiliului Local, edilul a dat de înțeles că vina este a operatorilor de telefonie și internet care nu s-au înțeles care cum intră în proiectul Netcity (infrastructură subterană privată pentru rețelele telecom).

Care mai este situația cu programul de îngropare a cablurilor pe Calea București și Severinului? A trecut un an și încă sunt cabluri pe stâlpi (anunțul primarului a fost făcut pe 6 ianuarie 2021, adică acum 2 ani n.r.). Nu știu ce s-a întâmplat”, a întrebat consilierul local Cosmin Teodorescu.

Anunțul făcut de Olguța Vasilescu pe 6 ianuarie 2021, pe pagina personală de Facebook

Potrivit primarului Olguța Vasilescu, ”este o întreagă nebunie”. Municipalitatea ar fi eliberat autorizație de construire companiei RDS-RDS pentru a trece în subteran cablurile în două cartiere, însă operatorul nu ar fi ajuns la un consens cu ceilalți operatori.

Este o întreagă nebunie, în sensul că noi am eliberat autorizație de construire pentru două cartiere, Craiovița Nouă și Calea București, pentru firma Digi, ca să fie toate cablurile îngropate. Am avut asigurări că s-au făcut deja discuții cu restul cabliștilor și că vor intra în acest netcity pe care l-au făcut ei. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru și în acest moment nu am mai dat nicio autorizație de construire, astfel încât să spargă și restul cartierelor, pentru că am condiționat o altă autorizație de contruire, într-un alt cartier (1 Mai n.r.), să fie eliberată doar în momentul în care au intrat toți din celelalte cartiere unde s-a finalizat deja Netcity. Ei sunt, probabil, în continuare în discuții. Între timp, însă, a mai apărut un alt investitor care vrea să facă netcity. E vorba de Orange, care a cumpărat de la Telekom toată rețeaua de canalizație și sperăm din toată inima ca măcar acolo să intre toți cabliștii. Oricum, noi nu putem să le punem alte tarife decât cele care sunt aprobate de ANRSC. Adică să avem vreo condiționalitate împotriva lor. Suntem în continuare în discuții cu ei, pentru că ne dorim și noi așa cum se întâmplă în toate orașele civilizate, să nu mai avem cabluri”, a explicat primarul Olguța Vasilescu.

O altă postare a edilului, din vara anului trecut, în care descria ce lucrări aveau loc pentru modernizarea Str. Calea București

Astă vară, și viceprimarul Aurelia Filip explica pentru Ziarul de Craiova că ”pe marile bulevarde se introduc cablurile în subteran”: Respectiv pe Calea București, 1 Mai și Craiovița, unde cablurile ar fi fost îngropate în casete. ”Ulterior, este prevăzută refacere totală în zonele unde s-a intervenit”, a mai precizat Rela Filip.

Despre trecerea cablurilor în subteran se vorbea și în 2010, pe vremea lui Aurică Solomon. Conform gds.ro, la vremea respectivă șefi din Primăria Craiova spuneau că vor fi create retelele de utilitati pe mai multe strazi ale Craiovei în baza acordului-cadru pentru modernizarea si reabilitarea infrastructurii rutiere, in care municipalitatea intenționa sa bage 480 de milioane de lei timp de patru ani. ”Pe majoritatea strazilor care vor fi asfaltate pana in 2014 va fi introdusa si reteaua netcity. In acordul-cadru de modernizare, reabilitare si intretinere a strazilor urmeaza sa fie prinse circa 600 de drumuri, insa o lista completa va fi gata cel mai probabil saptamana viitoare”, scria gds.ro, citată de estiri.ro, într-un articol din ianuarie 2010.

În 2013, Primăria condusă de Olguța Vasilescu, făcea demersuri pentru studii de fezabilitate privind infrastructura subterană.

În decembrie 2014, Consiliului Local Craiova i se propunea aprobarea SF-ului realizat în 2013 – scenariul 1. Detalii AICI. Și… cam atât.

ALEGEREA EDITORULUI