(Video) Tirrena Scavi a primit Certificat Negativ din cauza întârzierilor pe tronsonul Craiova-Robănești. Nici Rizzani nu impresionează

1015
Reclame

Constructorul primului tronson din Drumul Expres (DEx) Craiova-Pitești, societatea Tirrena Scavi, a primit certificat negativ de la Compania de Drumuri, din cauza întârzierilor mari pe porțiunea dintre Craiova și Robănești. Conform noii legislații privind achizițiile publice, aceste certificate – care notează calitatea și stadiul lucrărilor pe 3 luni – se emit din 90 în 90 de zile. Trei certificate consecutive vor duce la rezilierea contractului.

După primirea acestor certificate negative intermediare – Documente Constatatoare Periodice – antreprenorii au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite, astfel, primirea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare. Acest tip de documente va permite Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a antreprenorilor care se prezintă la alte licitații și vor constitui baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate”, a anunțat, în urmă cu două zile, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

E nevoie de o ”Ana” pe Craiova-Robănești

Deși tronsonul I al DEx Craiova-Pitești are numai 17,70km, lucrarea pare să fie împotmolită asemenea celei din balada Meșterului Manole. Ce-i drept, noaptea nu se dărâmă nimic, dar nici ziua nu se construiește. E nevoie s-o zidească Tirrena Scavi pe ”Ana”, adică să bage banii și să tureze motoarele. Contractul cu firma italiană a fost semnat în decembrie 2018, pentru 358.179.480,69 lei fără TVA. Termenul de proiectare a fost de 12 luni, iar cel de execuție de 24 luni.

Pentru lucrările începute înainte de introducerea certificatelor negative, evaluarea a început de la data modificării legislației. Pentru cele care au debutat ulterior, evaluarea începe de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Dacă societatea din Italia nu-și va rezolva problemele în următoarele luni, e de așteptat să bifeze trei ”cartonașe” negre și să fie scoasă în afara drumului expres.

Ce-ai făcut, Rizzani?!

O altă firmă italiană urmărită cu mare interes în Cetatea Băniei este Rizzani de Eccher. Ei i-a încredințat CNAIR contractul de execuție pentru Varianta Ocolitoare (VO) Sud Craiova, în luna ianuarie a acestui an. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat pe 3 mai. Asta înseamnă că peste circa o lună, Rizzani va fi evaluată de Compania de Drumuri. După aprecierile conducerii DRDP Craiova, din urmă cu mai bine de o săptămână, veștile nu sunt dintre cele mai bune. Asta pentru că lucrările mergeau lent.

Utilaje la lucru, Centura de Sud a Craiovei/Sursa: captură video DRDP Craiova

Am revenit pe șantier și nu sunt deloc mulțumit de mobilizare, antreprenorul lucrează numai pe zona de la DN 56, de la kilometrul 0 al contractului, unde efectuează lucrări de decopertare a stratului vegetal și foraje pentru pasajul care va fi la kilometrul 0, dar cu o mobilizare destul de redusă. I-am tras atenția acestuia că vom lua toate măsurile legale pentru a ne asigura că acest contract se va finaliza în termenul contractual. Antreprenorul trebuie să înțeleagă că acest tronson de drum trebuie dat în trafic la data asumată prin semnarea contractului. În zona DN 6 și DN55 nu se efectuează nici un fel de lucrări. Sper să înțeleagă acest mesaj și să nu fim nevoiți să punem în aplicare prevederile contractului“, declara directorul regional al DRDP Craiova, Cosmin Petruț Călin, după o inspecție inopinată făcută pe 20 iunie 2022 pe șantierul Centurii de Sud a Craiovei.

Costul lucrărilor este de aproape 159 milioane de lei cu tot cu TVA. Lungimea drumului va avea circa 10 km. Începe de la Podari, continuă prin Malu Mare şi ajunge la Cârcea.

***

Nu suntem adepții rezilierii contractelor, dar nu putem să mai tolerăm nerespectarea termenelor asumate. Sunt inacceptabile pentru că infrastructura rutieră nu mai poate suporta niciun fel de amânări”, mai spun cu determinare reprezentanții DRDP Craiova. Altfel zis, ca italienii de la Rizzani să nu aibă soarta Tirrenei și să încaseze primul Certificat negru trebuie să se pună serios pe treabă.