Aleșii locali se ințeleg ”interstelar”. Șі іаr, șі іаr…

798
Foto: arhivă
Reclame

… Ѕă rіdісăm tоt рrаful dе ре lună-n dаnѕul nоѕtru іаr / Șі іаr, șі іаr / Îmbrățіșаțі іntеrѕtеlаr / Ѕă rіdісăm tоt рrаful dе ре lună-n dаnѕul nоѕtru іаr / Șі іаr, șі іаr…”.

În aceste câteva versuri – foarte sâcâitoare pentru mulți – s-ar putea traduce ultimele replici dintre opoziția și puterea din Craiova. Ultima ședință de vară, desfășurată pe Zoom, i-a găsit relaxați pe aleșii locali, care pe unde au avut treabă. Din nu se știe ce motive, Consiliului Local s-a reunit luna aceasta online.

Metaforic, ședință de ședință, discuțiile din plen nu fac altceva decât să ridice praful de pe… tobă. Contribuabilii primesc, în schimb, doar praf în ochi. Puterea și opoziția se declară exasperate. Una de aceleași explicații, cealaltă de aceleași cheltuieli.

Cum ar fi cele pentru estetica sau promovarea orașului. Primăria a cerut o nouă rectificare de buget pentru a direcționa jumătate de milion de euro pentru spațiile verzi și angajarea orașului într-o nouă competiție pentru titlul de ”cel mai frumos”, dar și pentru pregătirea Revelionului, liderul USR a criticat iar administrația pentru angajamentele sale.

Drăgoescu (USR):Puteau să facă niște băieți un site și vă declarau cel mai frumos oraș intergalactic”

Ne-ați exasperat cu aceste cheltuieli cu floricele și panseluțe! Iar dați 400.000 de euro la RAADPFL și 100.000 de euro la Serviciul Imagine. 500.000 de euro care se duc din banii craiovenilor pe floricele, plus să plătiți iar site-ul ăla ca să zică iar că Craiova e orașul cel mai frumos din galaxie. Puteau să facă niște băieți, niște IT-iști, un site și vă declarau cel mai frumos oraș intergalactic. V-ați asumat investiții proprii de 120 de milioane de lei la începutul anului, în luna august aveți realizat sub 30% din gradul de realizare. Deci, nu faceți absolut nimic, nu investiți nimic în Craiova decât bâlciuri, târguri și panseluțe”, a intervenit Cezar Drăgoescu.

Spânu (PSD): ”Frumusețea costă”

Consilierul PSD Dan Spânu a cerut să intervină, mustrându-l pe antevorbitorul lui că uită ce-a spus un fost ministru USR: ”drepturile sunt un lux, iar frumusețea costă”.

Cum ar arăta acest oraș dacă n-ar avea parcurile îngrijite, flori plantate? Este un lucru extraordinar. Târgurile pe care le facem de Paști, de Crăciun este un lucru extraordinar, pentru că așa putem ieși în spațiul public, în țară, în străinătate, să vină turiștii, să ne viziteze orașul. Și acest demers al Executivului a arătat că sunt rezultate. Îi reamintesc domnului Cezar că au avut un ministru al Justiției care a spus că drepturile sunt un lux. Și frumusețea în acest oraș costă, nu poți să lași să crească de la sine flori în parcuri”, și-a susținut argumentele, cu puterea cuvântului, Dan Spânu.

La cuvânt s-a înscris și Teodor Sas, de la PNL, care s-a arătat de acord cu finanțarea pentru flori și publicitate pentru oraș, afirmând că totuși sumele i se par cam mari. Of-ul lui a fost, însă, pentru aglomerația din oraș.

300.000 de lei la European Best Destination, pentru promovarea pe un site, și 2,3 milioane de lei la înfrumusețare zone verzi. Eu n-am nimic împotrivă să se aloce banii ăștia și pentru așa ceva. Sumele mi se par destul de mari și deja a devenit o obișnuință an de an să facem rectificări bugetare în august, septembrie că să dăm bani către zone verzi. Dar haideți să luăm în vizor traficul din oraș, care este extrem de aglomerat”, a spus Sas.

Marinescu (PSD): O scurtă îmbrățișare. De idei

Cum rar se întâmplă să le fie dată dreptate din zona de stânga, afirmațiile ultimului ales înscris la cuvânt au adus o scurtă îmbrățișare. De idei. Una lămuritoare.

Le dau parțial dreptate domnilor Sas și Drăgoescu: da, e bine să facem și investiții, să facem și reparații – le facem, dar asta nu înseamnă că dacă facem niște alocări bugetare și pe această coordonată foarte importantă, de spații verzi, de imagine, de promovare a orașului nostru, un demers legitim pentru orice oraș din România, nu înseamnă că le excludem pe celelalte”, a încheiat Radu Marinescu depozițiile plenului.

Rela Filip:Să mergem la Clotilde, să vedem ce panseluțe pune aia

Cu exasperare s-a început, cu exasperare s-a încheiat. În lipsa edilului-șef, viceprimarul Rela Filip a susținut punctul de vedere al primăriei. Gen: Să vedem și capra vecinului!

L-am exasperat în acești trei ani de mandat pe colegul Cezar Drăgoescu, dar și el m-a exasperat cu faptul că nu înțelege nimic din administrație. Eu l-am chemat de foarte multe ori să învețe alături de noi, cei care avem o vechime în administrație și să nu mai pice în penibil. RAADPFL deține gestiune pe foarte multe activități din Craiova. Când aloci bani la RAADPFL nu aloci bani pentru panseluțe. Este o lozincă lansată de USR, care eu cred că nu mai prinde. Plătesc eu un autocar să mergem la Clotilde, să vedem ce panseluțe pune aia și câți bani pune pentru așa ceva”, a spus viceprimarul.

Rela Filip a înșirat, iar și iar, după cum singură s-a scuzat că o tot face, precizând că e nevoită fiindcă consilierul USR ar fi cam bătut în cap:

RAADPFL Craiova deține și întreținerea tuturor cimitirelor din Craiova, tuturor semafoarelor, marcajul rutier, toată zona verde a Craiovei și nu se face ușor, a locurilor de joacă – costă foarte mulți bani, reparație străzi. Să vorbești ca o moară stricată că dăm bani la RAADPFL pentru panseluțe generic este jignitor după trei ani de mandat.

Investițiile – din nou, mă repet – duceți-vă la Nicușor Dan și vedeți ce ce din anul ăsta și-a propus să facă și ce investiții au început în condițiile în care documentațiile și licitațiile țin atât de mult. Nu a început nimeni, decât eventual pe achiziții, băncuțe, coșuri de gunoi, care ne-au venit și nouă. Investițiile mari se pornesc într-un an, le finanțezi și încep anul viitor. De aceea sunt aceste rectificări”, și-a susținut pledoaria viceprimarul, în sprijinul deciziilor administrației Vasilescu.

ALEGEREA EDITORULUI